kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
29 Ekim 2008, Çarşamba
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Çizerler
Sabah Günaydın Cuma Cumartesi Pazar
 
24 Saat
24 Saat
ŞELALE KADAK

Ertuğrul Firkateyni çocuklara öykü oldu

Bana sorarsanız süper bir proje. Yapı Kredi Sigorta gerçekten güzel bir sosyal sorumluk projesine imza attı.
Bundan tam 118 yıl önce Japonya'dan dönmekte olan Ertuğrul Firkateyni 550 denizciye mezar oldu.
Onlar, II. Abdülhamid'e gönderilen Büyük Krizantem Nişanı'nın karşılığında, Osmanlı İmparatorluğu'nun en önemli nişan ve hediyelerinin takdimi için seçilen firkateyninin mürettebatıydı.
Yolculukları 11 ay sürmüştü. Yokohoma Limanı'nda coşkuyla karşılanmış, tam üç ay Japonya'da misafir edilmiş, şiddetli kasırga mevsimi olmasına rağmen sarayın emriyle dönüş yolculuğuna çıkan gemi Oşima Adası yakınında fırtınaya yakalanmış, kayalıklara çarpmış ve batmıştı.
Gemiden sadece 69 denizci ada balıkçılarının olağanüstü çabasıyla kurtarılmıştı. İşte bu acı hikayeden yıllar sonra, Türkiye Sualtı Arkeolojisi Vakfı'nın katkılarıyla Ertuğrul Firkateyni'ne ait kalıntıların su üstüne çıkarılması çabasına Yapı Kredi Bankası birkaç yıldır destek veriyor. Şimdi de Tufan Turanlı tarafından kaleme alınan ve Bilgin Adalı tarafından çocuklar için uyarlanan 64 sayfalık bir öykü kitabı çıkartıldı. Mustafa Delioğlu tarafından resimlendirilen kitap ayrı coğrafyalarda yaşayan iki halkı yakınlaştıran bu faciayı ve kazı çalışmalarını anlatıyor. Önceki gün Yapı Kredi Sigorta Genel Müdürlüğü'nde Ertuğrul Firkateyni mürettebatının bazı yakınlarını dinleme fırsatı bulduk. Hepsi çok mutluydu.
Çocukluklarından beri dinledikleri dedelerinin gerçek hikâyesinin bir öykü kitabıyla ölümsüzleşmesi belli ki acılarını hafifletmişti.
Yapı Kredi Sigorta gerçekten çok güzel bir işe sponsor olmuş.