kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
29 Ekim 2008, Çarşamba
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Bağdat'ın çalışan çocukları

Giriş Saati : 29.10.2008 12:46
Güncelleme : 29.10.2008 21:16
Yeni Haber
Bağdat'ta, ailelerine bakmak için okula gidemeyen ve çalışan çocukların sayısı son zamanlarda büyük bir artış gösterdi.

Eğitim Bakanlığı'nın istatistiklerine göre, Irak'taki çocukların yüzde 20'si okuldan ayrılıp sokaklarda veya muhtelif dükkanlarda çalışıyor.

Okula giden öğrencilerin yüzde 50'si ders çıkışı işe giderken, yüzde 15'i ise 1 sene okuyup bir sonraki sene okulu bırakarak işe giriyor.

İlkokul 3'üncü sınıftan ayrılan 13 yaşındaki Saad Abbas, "Maddi durumumuz yüzünden okulu bıraktım. Haftalık kazancım 25 bin dinar. Bu parayla aileme bakıyorum" derken, çalıştığı yerde işveren Amir Ahmet ise "Çocuğun ailesinin maddi durumu iyi değil, annesi okulu bırakması için zorlamış, bende burada ona haftalık 25 bin dinar veriyorum. Çok değil ama çalışmaya devam ediyor" diye konuştu.

Sokakta oyuncak satan Yunus Cebbar okulu bırakma sebebini, "Ailem buraya göç etti, günlük ihtiyaçlarımızı karşılayamıyoruz. Ben de oyuncak satarak aileme destek olmaya çalışıyorum. Devletin bize sahip çıkmasını istiyoruz" şeklinde açıklarken, sokakta çalışan çocukların gündelik kazancının bazen bin dinar bazen de 5 bin dinar olduğu belirtiliyor.

Ticari hanlardan birinde hamallık yapan 16 yaşındaki Abbas Mahmud, ortaokuldan sonra eğitimine devam etmediğini ifade ederek, "Ailem kiralık apartmanda kalıyor ama kiralar pahalı, hayat şartları pahalı, ayrıca babam yaşlı ve çalışamıyor. Bende onlara destek olmaya çalışıyorum" ifadelerini kullandı.

Çaycılık yapan yaşlı bir adamın yanında çalışan 13 yaşındaki Abbas Faiz ise "Paramı hem anneme hem de babama veriyorum. Umarım halimiz düzene girer ve okula devam edebilirim. Okuyup mezun olmak istiyorum" dedi.

İHA