kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
29 Ekim 2008, Çarşamba
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Numara taşımaya son 12 gün

Giriş Saati : 28.10.2008 10:14
Cep telefonu operatörleri arasındaki yarış yeniden hız kazanıyor. 9 Kasım itibarıyla 'cep' aboneleri mevcut numaralarını değiştirmeden istedikleri operatöre geçebilecek. Böylece müşteri, fiyat avantajını dikkate alarak Turkcell, Vodafone ve Avea arasında numarasını değiştirmeden dolaşabilecek. Uygulamaya geçilmesiyle birlikte 2.5 milyon abonenin yer değiştirmesi bekleniyor ama gelişmeden haberdan olanların sayısı odukça düşük.

Vodafone Türkiye'nin yaptırdığı bir kamuoyu araştırmasına göre Ağustos 2008 itibarıyla cep telefonu kullanıcılarının sadece yüzde 18'i numara taşınabilirliği uygulamasının ne olduğnu biliyor. Uygulamadan haberdar olanlarla ilgili veriler de dikkat çekici. Büyük şehirlerde yaşayan, aylık ortalama 26 YTL'nin üzerinde telefon faturası ödeyen, yaşları 31-40 arasında değişen, iki hatta sahip, faturalı hat kullanıcıları ve ağırlıklı olarak erkek kullanıcılardan oluşuyor.

GSM sektörü oyuncularını tatlı bir telaşa sürükleyen büyük değişime 12 gün kaldı. Şirketler, bu yarışta öne geçmek için reklam ve tanıtım kampanyalarına ağırlık verirken Cihan, abonelerin merak ettiği konuları masaya yatırdı. Yeni dönemde numarasından vazgeçemeyen ancak, diğer şirketin daha uygun bulduğu tarifesinden konuşmak isteyenlere büyük kolaylık sağlanacak. Şirketler arasındaki rekabeti ateşleyen uygulama sayesinde 3 operatör şimdiden müşteri kapma yarışına girdi. Sürecin, abonelerini kaybetmek istemeyen GSM şirketini daha cazip şartlarda hizmet vermeye zorlayacağı belirtiliyor.

Numara nasıl taşınacak?

Cep telefonu kullanıcıları, geçmek istedikleri operatöre taşıma taleplerini bildirecek. Alıcı operatör, numaranın taşınması sırasında operatörler arasında bilgi alışverişinde kullanılan Merkezi Referans Veritabanı'na (MRVT) abonenin talebini en geç 2 gün içinde verici operatöre gönderilmek üzere iletecek. Verici operatör ise geçiş için onay ya da ret cevabını en geç 2 gün içinde alıcı operatöre gönderilmek üzere MRVT'ye iletecek. Onay yanıtının verilmesi durumunda en geç 2 gün içinde numara alıcı operatöre taşınacak. Böylece 6 gün içinde abonenin numarası taşınmış olacak. Bu süre içerisinde kullanıcı cep telefonunu kullanmaya devam edebilecek. Yalnızca eski hattın iptal olup yeni hattın aktive olması sürecinde ortalama 15 dakikalık kesinti yaşanacak.

Numara taşımak için ücret ödeyecek miyim?

Uzun süre tartışılan ücret konusunda Telekomünikasyon Kurumu (TK) Başkanı Tayfun Acar'er geçen hafta bir açıklama yaptı. Acarer, numara taşınabilirliği ücretinin 10 YTL'yi aşmayacağını belirtti. GSM operatörleri bu rakamın altında bir ücreti de talep edebilecek. Ancak operatörler sözlü olarak TK'ya vatandaştan hiçbir ücret almayacaklarını bildirdi.

Aranılan kişinin operatör değiştirdiği uyarı tonuyla anlaşılacak
9 Kasım itibariyle kendi numarasıyla aynı alan koduna sahip başka bir operatörü kullanan aboneleri arayanlar, özel bir uyarı tonu duyacak. Bu sayede, çağrı yapan abone, numarası taşınan aboneyle 'şebeke içi görüşme yapmadığını' anlayabilecek. MRVT aracılığıyla tüm operatörler, numaranın hangi operatörde olduğunu bilecekler.

Numarasını taşıyan abone tekrar eski operatöre dönebilir

Numara taşıma uygulamasında bir sınırlama bulunmuyor. Yeni operatöre geçildikten sonra istenildiği zaman tekrar başka bir operatöre geçmek için taşıma işlemi başlatılabiliyor. Telekomünikasyon Kurumu'nun gerekli görmesi halinde, abonenin aynı takvim yılı içerisinde bir numara için numara taşınabilirliği hizmetinden yararlanma sayısına sınır getirebilir. Numara taşıma başvurusu yapmış abone, bu talebinden vazgeçebilir. Talebinden vazgeçen abone, alıcı operatöre başvurup iptal formu doldurarak, taşıma işlemini iptal ettirebilir.

Borç olsa bile diğer operatöre geçiş serbest

Abone mevcut operatörüne borçlu olsa bile bir diğer operatöre geçiş yapabilecek. Ancak abonenin mevcut operatöre olan mali yükümlülükleri devam edecek. Büyük kolaylıklar getirecek numara taşımanın reddedileceği durumlar da söz konusu. Taşınması talep edilen numaranın başka bir aboneye ait olması, numarasını taşımak isteyen abonenin, mevcut operatöründen numarasının değiştirilmesi talebinin bulunması, numarasını taşımak isteyen abonenin kimlik bilgilerinin, ispat edemeyecek nitelikte yanlış veya eksik olması, taşınması istenen numaraya ait daha önceden başlatılmış ve devam eden taşıma işleminin bulunması gibi durumlarda abonenin taşıma isteği gerçekleşmeyecek.

Avrupa'da 9 yılda 50 milyon abone numara taşıdı

Numara taşınabilirliği 1997'de Singapur'da başladı. 1999 yılından bu yana Avrupa'da uygulanıyor. Uygulamayı ilk başlatan AB ülkeleri İngiltere ve Hollanda. Uygulama bugün 25 Avrupa Birliği ülkesinde kullanılıyor. Numara taşınabilirliği sayesinde Avrupa'da operatörler arasındaki rekabet arttı ve 50 milyona yakın kullanıcı numarasını taşıdı. 2007 yılında AB ülkelerinde 12 milyon kullanıcının numarasını taşıdığı belirtiliyor.

CİHAN