kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
28 Ekim 2008, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

İklim değişikliğiyle mücadele

Giriş Saati : 28.10.2008 11:22
Güncelleme : 28.10.2008 22:01
Yeni Haber
Çin'in zengin ülkelerden, iklim değişikliğiyle mücadelede yoksul ülkelere gayri safi milli hasılalarının yüzde 1'i oranında yardım etmesini ve dünya çapında "yeşil teknolojinin" yayılması için uluslararası mekanizma oluşturulmasını istediği bildirildi.

Ulusal Kalkınma ve Reform Komisyonu'nun iklim değişikliğiyle ilgili bürosunun başkanı Gao Guangşeng, küresel ekonomiyi etkisi altına alan finans krizinin yoksul ülkelere verilen mali ve teknolojik yardımları etkilememesi gerektiğini belirterek, gelişmiş ülkelerin gelişmekte olanlara fon ve teknoloji yardımı sağlamasının önemine dikkat çekti.

Gao'nun bu sözleri, daha önce iklim değişikliği konusundaki görüşmelerde çok etkin olmayan Çin'in, bu konuda daha aktif rol oynamak istediği şeklinde yorumlandı.

İklim değişikliğiyle mücadele için ayrılan fonların "hiç bir şey" olduğunu ifade eden Çinli yetkili, gelişmekte olan ülkelere verilen yardımın gelişmiş ülkelerin gayri safi milli hasılalarının yüzde 1'ine çıkarılması gerektiğini savundu.

Gao, bu konudaki detaylı tekliflerini iklim değişikliğiyle ilgili olarak gelecek hafta düzenlenecek uluslararası konferansa sunacaklarını ve yarın bu konudaki politika ve talepleriyle ilgili bir "beyaz kitap" yayımlayacaklarını açıkladı.

Bazı uzmanlar hızlı büyüyen ekonomisi ve artan ihracatıyla 1,3 milyar nüfusa sahip Çin'in sera gazı boşaltımının uzun süre bu konuda ilk sırada olan ABD'nin önüne geçtiğini ileri sürüyor.