kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
27 Ekim 2008, Pazartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Che'yi anlamak önemli

ESİN KÜÇÜKTEPEPINAR LONDRA
26.10.2008
Che'yi canlandıran Benicio Del Toro, SABAH sinema yazarı Esin Küçüktepepınar'a "Bir gün mutlaka Türkiye'ye geleceğim" diye konuştu. Del Toro'ya göre, "İmajın arkasındaki Che'yi anlamak, önemli"..
Bugünlerde sinemacıların ortak ilgisi, belli ki yakın tarihin önemli figürlerini anlatmak, imajın ardındaki 'insan'ı bulmaya çalışmak. İkinci haftasına giren 52. Londra Film Festivali'nde ABD başkanları üzerine kurgulanmış Bush ve Nixon filmlerinin ardından bu kez de bir kurtuluş savaşçısının hayatı, 'Che' adıyla izleyicilerle buluştu. Önceki gün yapılan galaya gelen yönetmen Steven Soderbergh, sakinliğiyle geri planda kalmayı tercih ederken, başrol oyuncusu Benicio Del Toro, kırmızı halı etrafında bekleşen hayranlarını ihmal etmeyerek neşe içinde bol bol imza dağıttı. İkilinin ortak esprisi ise, yaklaşık dört saatlik filme 'dayanacak' her sinemaseverin desteğini önemsediklerini söylemeleriydi. Del Toro ile konuştuğumuzda, Che etrafında yaratılan mitolojiden epeyce rahatsız olduğunu anlamamız ise bizi şaşırtmadı: "Bu proje üzerine yıllarca çalıştık. Tarihe malolmuş bir karakterin bir şekilde markaya dönüşmüş olması anlaşılabilir. İnsanların 'kahraman' yaratma ihtiyacı ortada. Ama tişörtlerden kahve kupalarına uzanan bir tüketim metası olarak bir yanıyla da bizi uyardı ve sürekli imajın a r d ı n d a k i Che'yi anlmak için çaba harcadık. Onu rahat ve zengin yaşantısından özgürlük savaşı için dağlara düşüren ideolojiyi anlamak ve en önemlisi de bu filmle anlatmak önemliydi". Bu yıl Cannes'da Del Toro'ya en iyi aktör ödülü kazandıran film, uzun süresine rağmen, efsanenin ardındaki meseleyi belirlemekte o kadar da başarılı değil. Ünlü aktör, soruya soruyla karşılık vermekten hoşlananlardan. Fikrimi öğrenince de "Senden daha çok beğendim" diyerek, gülüyor. Nitekim kendisi daha önce Trafik adlı filmde de Soderbergh ile çalışmış ve en iyi yardımcı aktör Oscar'ını kazanmıştı.

'VİZYONU İNANILMAZ BİRİ'
Del Toro, Soderbergh için şu sözleri sarfediyor: "Bence inanılmaz bir vizyonu var. Ayrıca Che gibi bir insanı sinemaya uyarlamak çok zor bir iş. Ayrıca filmi İspanyolca çekmek yani özgün kalmak için çok uğraştı. Biliyorsunuz ABD seyircisi filmleri 'yabancı dil'de izlemek istemez." Aktör için, Che'yi canlandırmak da kolay olmamış: "Bence Che gibi bir figürü oynamak feci korkutucu birşey. Ne kadar hazırlansam da çekim başladığında kendimi yapayalnız hissettim." Aktörün, araştırmalarına Che'nin günlüklerini okuyarak ve 'Motosiklet Günlüğü"nü izleyerek başladığı biliniyor. Del Toro, "Aslında ben de onun gibi çekimler boyunca günlük tutmak istedim ama beceremedim" diyor. Sonunda sınırlı da olsa ABD'de de dağıtımcı bulan 'Che'nin genç kuşaklara ilham vermesini umut ettiğini söyleyen Del Toro son kertede, Türkiye'ye de gelmek istediğini ama 'delicesine' koşuşturduğu için bugünlerde iş seyahatlerinin dışına çıkamadığından "Bir gün, mutlaka" diyor. Che'nin meşhur sözlerinden birisi olarak bu cümleye ikimizin de gülümsemekten başka çaresi yok.
Haberin fotoğrafları