kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
27 Ekim 2008, Pazartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Cep telefonuyla ucuz görüşme kampanyaları

Giriş Saati : 27.10.2008 10:56
Güncelleme : 27.10.2008 22:09
Yeni Haber
TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Nuri Sedat Gülşen, uzun süreli cep telefonu kullanımının, insan sağlığına zararının yanında baz istasyonlarının hattını meşgul ettiğini belirterek, Operatörlerin, insan sağlığına verdikleri önemi, ücretsiz hatları sonlandırarak göstermeleri gerekiyor dedi.

Gülşen, günde 6 dakikadan fazla cep telefonu kullanılmamasının sağlık açısından önem taşıdığını, ancak GSM operatörlerinin kampanyalarının bu sürenin uzamasına yol açtığını savundu.

GSM operatörlerince hayata geçirilen ucuz görüşme kampanyalarının bazı sakıncaları beraberinde getirdiğini bildiren Gülşen, şunları kaydetti:

100 kontör alındığında ücretsiz 250 kontör verilmesi, ekstra görüşme süreleri ya da hattın tamamen ücretsiz olması çok dikkat edilmesi gereken durumlar. Uzun süreli cep telefonu kullanımı hem insan sağlığı açısından zararlı, hem de baz istasyonlarının hattını meşgul ediyor. Özellikle ücretsiz hatlardan, telefonun bulunuş ve kullanım amacına aykırı konuşmalar yapılıyor. Sonuç olarak da baz istasyonu yetersiz geldiği için bölgeye ikinci baz istasyonu kuruluyor. Operatörlerin, insan sağlığına verdikleri önemi, ücretsiz hatları sonlandırarak göstermeleri gerekiyor. Konuşma çılgınlığı gün geçtikçe artıyor. Aylık 5 bin ücretsiz SMS gibi kampanyalar, çocukların zamanını çalıyor.

Gülşen, insanların, baz istasyonlarının bulunduğu noktalara tepki göstermesi gerektiğini vurgulayarak, şöyle devam etti:

Ama öncelikle herkes önce gereksiz konuşmalardan vazgeçmeli. GSM operatörleri abonelerin konuşma alışkanlığını artırıcı kampanyalardan uzaklaşmalı. Mevcut durumun devam etmesi halinde EMO olarak kampanyalara ilişkin yargı yoluna başvurabiliriz.

BAZ İSTASYONLARI

Nuri Sedat Gülşen, yerleşim bölgelerinde çok sayıda baz istasyonu bulunduğunu, bir baz istasyonunun en fazla 8-10 mobil cihazı aynı anda haberleştirebildiğini söyledi.

Türkiye de mobil haberleşme sağlayan operatörler arasındaki ayrılıklar nedeniyle her kurumun kendi baz istasyonunu kurduğunu kaydeden Gülşen sözlerini şöyle sürdürdü:

İnsanlar, sürekli olarak radyo ve televizyon dalgası, radar, askeri telsizler, emniyet telsizleri ile cep telefonlarından oluşan elektromanyetik bir alan içinde bulunuyor. Manyetik alanların insan üzerindeki zararları artık kanıtlanmış bir şey. Burada önemli olan nokta, manyetik alanın süresi ve yoğunluğu. Cep telefonları aramanın ilk saniyelerinde yoğun bir elektromanyetik alan oluşturuyor. Bu nedenle bağlantının gerçekleşmesinin ardından telefonun kulağa yaklaştırılması gerekir.

(AA)