kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
24 Ekim 2008, Cuma
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Trafikte doğum yapma ihtimaline karşı önlem

Giriş Saati : 24.10.2008 22:44
Yeni Haber
Bangkok ta trafikte doğum ihtimaline karşı hazırlıklı olmak ve bebek ölümlerini azaltmak için özel polis birimi kuruldu.

Projeyle ilgili bilgi veren polis yetkilisi Ekachai Pruchyawutlirut, "Bu kralın bir projesidir. Bununla ilgili 6 birimimiz var ve Bangkok'un çeşitli yerlerinde görev yapıyorlar. Bu proje ilk olarak uygulamaya 1993 yılında girdi. Ancak o zamanlar tam anlamıyla verim alınamadı. Çoğu polislerin eğitimi yoktu. Daha sonra birimler arttırıldı ve polislere bazı program altında doğum anında bir kadına nasıl müdahale edileceği kurslarla öğretildi. Çok yakın bir geçmişte tam kapasiteyle çalışmaya başladık. Bir aksama olmuyor. Polislerimiz çoğu trafik noktasına yerleştirdiğimiz kameralarla durumu izliyor. Eğer acil yardıma ihtiyacı olan olursa mobil ekiplerimiz motosikletlerle harekete geçiyor ve yerinde ilk yardım hizmeti veriyor. Dahası oraya sağlık personeli bile götürülebiliyor. Çünkü trafikte motorla hareket ettiğimizden araçların arasından geçme imkanı var" dedi. Trafikte doğum yapan Numchoke Satree ise, "Akşam 18.00 civarı idi. Hastaneye gidiyorduk. Çok trafik vardı. Araç hareket etmiyordu. Arabada beklerken durum acilleşti. Ne yapacağımızı bilemedik. Taksiyle gidiyorduk. Sonra taksi şoförü polisi aramamızı söyledi. Aradık ve polis çok kısa bir zamanda geldi, çocuğun normal bir şekilde doğumuna yardım etti. Oğlum şimdi 5 yaşında" diyerek yaşadığı deneyimi anlattı. Diğer bir anne ise, "Hastaneye doğuma gidiyorduk. Trafik çok kötüydü. Arabada bekleyemedik ve bebek geldi. Ne yapacağımızı bilemeyince trafik polisine haber verdik. Ondan sonra ne oldu bilmiyorum. Çok kısa sürede 3 tane polis geldi ve ellerinde tıbbi cihazlar vardı. Onların yardımıyla doğumu gerçekleştirdim. Hatta çocuğumun ismi o polislerden birinin adı" diye konuştu. Trafikte doğuma çok sık rastlayan polislerden Mana Jokkoksoong, "Ben çok küçük yaşlardan beri polis olmak istedim, en sonunda oldum. İnsanlara yardım etmeyi severim. Bu projenin kralın projesi olduğunu öğrenince hemen müracaat ettim. En fazla doğum olayı otoyol çıkışlarında oluyor. Çünkü oralarda trafik çok daha kötü. Bu yüzden çoğu otoyol çıkışına kulübe kurduk ve gözetleme yapıyoruz. Sabah 05.00 ten akşam 20.00 ye kadar gözetleme yapıyoruz" dedi.

Jokkoksoong, bu birimde çalışan polislerin çantalarında bebeğin burnundan sıvı çekici, kanama için tampon bezi, pamuk, sterilize olmuş tıbbi cihazlar ve eldiven olduğunu kaydetti. Başka bir anne, polis sayesinde güvenli bir doğum yaptığını söyleyerek, "Sabah erken saatteydi ve takside hastaneye gidiyorduk. Doğum için uygun bir ortam yoktu takside. Polisi aradık, hemen tüm gereçlerle 2 polis geldi ve temiz bir doğum yaptık" şeklinde konuştu. Taksi şoförü de, "Sanıyorum fazla bekleyemezdi, çünkü ben kadının yüzünü gördüm, panikledim. Hastaneyi kesinlikle bekleyemezdi. Trafik sıkışıklığı çok kötü. Araç gitmiyordu" dedi.

İHA