kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
24 Ekim 2008, Cuma
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Tayvan'ı sarsan iddia: "Eski cumhurbaşkanına yarın suikast yapılabilir"

Giriş Saati : 24.10.2008 08:24
Güncelleme : 24.10.2008 22:49
Yeni Haber
Tayvan, eski Cumhurbaşkanı Chen Shui-bian'e suikast iddiasını konuşuyor. Muhalefetteki Demokratik İlerleme Partisi'nin (DPP) Genel Başkanı Tsai Ing-wen bugün suikast tehdidini doğruladı.

DPP yarın Çin karşıtı bir protesto gösterisi düzenleyecek. Yüzbinlerce kişinin katılması beklenen gösteride cumhurbaşkanı, hükümet ve 3 Kasım'da Tayvan'a gelecek olan Çinli büroktrat Chen Yunlin protesto edilecek. Eski cumhurbaşkanın gösteriye katılacağını açıklaması tartışmaları da beraberinde getirdi. Mayıs'ta görev süresi dolan Chen'ın aile üyelerinin isimlerine açılana yurtdışı hesaplarda milyonlarca doları olduğu ortaya çıktı. DPP'nin kurucularından olan Chen, skandalın öğrenilmesiyle partisinden istifa etmek zorunda kaldı. DPP içinde Chen'e destek olan ve karşı çıkan gruplar arasında zaman zaman sürtüşmeler yaşanıyor.

Bugün bir basın toplantısında konuşan Tsai, ofisine içinde mermi olan bir mektup geldiğini söyledi. Tsai mektupta Chen'ın gösteriye katılmamasının istendiğini de açıkladı. Kendilerinin muhalefette olduğunu hatırlatan Tsai, Chen'ın güvenliğinden tamamen hükümetin sorumlu olduğunu, partisinin güvenlik konusunda elinden gelen yardımı göstereceğini kaydetti.

Tsai yarınki gösteriyle ilgili de "Hükümete yanlış politikalarını düzeltmesinin zamanının geldiğini söyleyeceğiz" dedi. Tsai ayrıca "Hükümet Tayvan'ın geleceği için bütün ihtimalleri bitiriyor" sözlerini de sarf etti. Chen Yunlin'i Tayvan'a gelmesinin basit bir ziyaret olmadığını vurgulayan Tsai, bunun birleşme yolunda bir kilometretaşı olduğunu ifade etti.

1949'dan beri fiilen ayrı olarak yönetilen Çin ve Tayvan arasında uzun süre hiçbir diplomatik ilişki kurulmadı. Chen Yunlin'in ziyareti Çin'den Tayvan'a yapılacak ilk resmi ziyaret olacak. Kamuoyu araştırmalarına göre halkın yüzde 50-60'ı ziyareti olumlu buluyor.

CİHAN