kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
24 Ekim 2008, Cuma
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

"Küresel mali krizin sorumlusu ABD"

Giriş Saati : 24.10.2008 10:34
Güncelleme : 24.10.2008 22:49
Yeni Haber
Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev, video-blogdan seslenerek küresel mali krizin sorumlusunun ABD olduğunu söyledi. Rusya lideri, dünya liderlerinin krizi görüşmek üzere 15 Kasım'da Washington'da yapılacak toplantıda katkıda bulunmaya hazır olduklarını kaydederek, krizin beraberinde büyük fırsatlar getirdiğine de dikkat çekti. Medevedev'e göre tüm dünyada daha demokratik ve adil bir ekonomik düzen kurulması için önemli fırsatlar var.

Tüm dünyayı etkisi altına alan küresel mali kriz hakkında konuşmak istediğini ifade eden Medvedev şunları söyledi: "Başta ABD olmak üzere bir kısım ülkelerin yaptıkları hatalar sonucu dünyanın büyük çoğunluğu önemli bir sorunla karşı karşıya kaldı. ABD ekonomisinin gücü ve dünya ekonomisindeki etkisi büyük. Bu krizin tüm dünyada daha fazla hissedilmesine neden oluyor. Bu kriz 5-7 yıl önce olsa idi Rusya ekonomisi bu kadar etkilenmezdi. Şimdi farklı bir durum var. Şimdi açık bir ekonomimiz var. Bu bir taraftan önemli avantajlar sağlarken, diğer taraftan da çıkan sorunlardan etkilenme riskini beraberinde taşıyor. Şimdi herkes tek bir sorun üzerinde çalışıyor. Bu küresel krizden en az kayıpla nasıl çıkarız."

Krizin mali krizle ilgili neler olduğunu anlatan Medvedev kredi yetersizliğinin taleplerin azalmasına neden olduğunu kaydederek, "Piyasalar daralmaya başlıyor ve beraberinde üretim düşüyor. Bu iş kayıplarına neden oluyor. Bu da yine biraz daha fazla talep azalmasını getiriyor. Yatırım programları duruyor ve üretim artırma planları rafa kaldırılıyor." şeklinde özetlemede bulundu.

Her şeye rağmen Rusya'nın krizden aldığı tedbirler sayesinde fazlaca etkilemediğine değinen Rusya lideri, "Rusya'nın döviz ve altın rezervleri, istikrar fonunda tuttuğu para bu tür sıkıntılı günler için. Nakit, banka ya da borç krizine düşmeden krizden çıkma şansımız var. Ancak sadece problemlere karşı kendimizi korumak değil, bundan maksimum fırsatları da çıkarmamız gerekir." dedi.

MEDVEDEV'E GÖRE KRİZDEN ÇIKAN BEŞ FIRSAT:

1-Rekabet gücü yüksek firmalar kurulmalı. Bu tüm sektörler için geçerli. Kurulacak yeni şirketler stihdam artırıcı katkısı da olacak.

2-Finans organizasyonları daha verimli hale getirilmeli. Güvenirlilik indeksine fazlaca önem verilmeli.

3-Talep azalması şirketlerin üretimi kısmasına neden oluyor. Bu fırsatı değerlendirerek teknoloji ve işletme alanında yenilenmeye gidilmeli. Enerji ve iş verimliliğini en iyi kullanabilmek için doğan fırsat değerlendirilmeli. Kadroların eğitimine öncelik verilmeli.

4-Eğitim, sağlık ve hukuk alanında yavaşlayan modernizasyon çalışmalarına yeniden hız verilmeli. Teknik alt yapılar hazırlanarak, dijital teknolojiye bir an önce geçiş sağlanmalı.

5-Tüm dünya ekonomisinin daha demokratik ve adil bir şekilde işlemesi için çok önemli fırsatlar doğdu. Tüm dünyada daha fazla finans merkezleri olmalı. Daha fazla para birimi kullanılıyor olmalı. Ve birlikte hareket etmeyi sağlayacak karar mekanizmaları kurulmalı. Bu hem bizim hem de tüm ortaklarımızın yararına olacak bir durum.

Medvedev video-blog'la iletişim kurmaya önem verdiklerini, 7 Ekim'de gerçekleşen ilk mesajın önemli bir karşılık bulduğunu ifade ederek herkesi buradan kendisi ile iletişim kurmaya çağırdı. Rusya lideri tüm toplum için önemli olan konuları tartışmak için kendisine yazanlara da teşekkür etti.

CİHAN