kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
24 Ekim 2008, Cuma
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

"Türkiye ile yakın ilişki ABD'nin çıkarınadır"

24.10.2008
Obama, internet sitesinde yayınladığı bildiride Türkiye'ye sıcak mesajlar verdi. "Bozulan ilişkileri düzeltecek, AB üyeliğini destekleyeceğiz" dedi..
ABD başkanlık seçimlerinde rakibiyle arasındaki farkı 12 puana çıkaran Demokrat aday Barack Obama, dış politikada Türkiye'ye övgüler yağdırdı. Yardımcısı Joe Biden'ın birlikte hazırladığı ve seçim kampanyasının resmi sitesinde yer alan metin "Obama, daha güvenli bir Amerika için Avrupa'yla stratejik ortaklık" başlığını taşıyor. "Türkiye ile stratejik ortaklığı geri kazanma" başlığındaki metinde, "Obama ile Biden; istikrarlı, demokratik ve Batı'ya odaklı bir Türkiye Cumhuriyeti'yle sıkı ilişkiler ABD'nin ulusal çıkarları için önemlidir" ifadeleri yer aldı.

PKK TEHDİDİ CANLANDI
Bush yönetiminin "hedefsiz ve kötü yönetilen Irak müdahalesi" sonucunda Türkiye'ye yönelik PKK tehdidinin canlandığı ve iki ülke arasındaki ilişkinin son yıllarda büyük darbe aldığı belirtildi. Metin şöyle devam etti: "Sonuç olarak stratejik önemdeki NATO müttefiki, Müslüman dünyasının en ileri demokrasiye sahip ülkesi Batı'ya sırtını dönüyor. Son anketlerde Türklerin yüzde 12'si ABD'ye karşı olumlu görüşler besliyor. Obama ile Biden, Türk ve Iraklı Kürt liderleri bir araya getirmek ve PKK tehdidini ele alan anlaşma için diplomatik çaba gösterecek. Türkiye'de demokrasi, insan hakları ve ifade özgürlüğünün ilerletilmesini ve Türkiye'nin AB'ye girme çabalarını destekleyecek." Kıbrıs sorununa değinen bildirgede, Obama ve Biden'in, adada adil ve kalıcı bir çözüm sağlanması çabalarına önderlik edeceği belirtilerek, çözümün, "Türkiye'nin AB üyeliği önündeki önemli bir engeli ortadan kaldıracağı" dile getirildi.

OBAMA % 52
McCAIN % 40
Kaynak:Reuters/C-SPAN/zogby