kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
24 Ekim 2008, Cuma
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Güney Kore ordusunda Chomsky yasağı

Giriş Saati : 24.10.2008 16:26
Güncelleme : 24.10.2008 22:49
Yeni Haber
Kuzey Kore den gelecek olası bir tehdide karşı 670 bin kişilik askeri güç oluşturan Güney Kore, Amerikalı dil bilimci Noam Chomksy gibi yazarları tehdit olarak görüyor.

Güney Kore Savunma Bakanlığı, aşırı solcu olarak değerlendirdiği bazı kitapları üslerine sokmaya çalışarak "ordunun zihniyetine zarar veren" askeri personelin cezalandırılabileceğini açıkladı.

Savunma Bakanlığının Temmuz'da yürürlüğe koyduğu kitap yasağının kaldırılması için altısı karacı biri havacı 7 askeri hukukçu, Çarşamba günü Anayasa Mahkemesine başvurdu.

Kitap yasaklama kararının sansür olduğu gerekçesiyle yüksek mahkemeye başvurduklarını belirten davacılar, askerlerin üslerinde istedikleri kitapları okuyabileceklerini, bu kitapları kışlalarına getirebilmeleri gerektiğini ve böyle bir kararın anayasal hakların ihlali olduğunu belirttiler.

Güney Kore Savunma Bakanı Lee Sang-Hee de, silahlı kuvvetler içindeki disiplini sürdürme görevleri olan askerlerin böyle bir girişiminin uygun olmadığını söyledi.

Lee, üst mahkemeye sunulan itiraz dilekçesinin askeri kurallara aykırı olması halinde uygun tedbirlerin alınması için orduya talimat verdiğini kaydetti.

Bakanlık, aralarında Chomsky'nin iki eseriyle Cambridge Üniversitesi nde görevli Koreli profesör Chang Ha-joon'un bir eserinin bulunduğu 23 kitabın ülkedeki tüm askeri tesislere girişini yasakladı.

AA