kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
22 Ekim 2008, Çarşamba
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Gemi turlarına ailelerin ilgisi artıyor

Giriş Saati : 22.10.2008 11:29
Güncelleme : 22.10.2008 22:50
Yeni Haber
Zengin ve orta yaş grubunun daha çok tercih ettiği gemi turlarına, ailelerin ilgisi de artmaya başladı.

Uluslararası Cruise Hatları Birliği (CLIA), seyahat acentesi kanalıyla tatile çıkan bini aşkın ailenin katıldığı bir anket düzenledi.

Ailelerin kruvaziyer turizmine ilgisinin arttığı görülen ankete göre, artık tatile seyahat acentesiyle çıkacak ailelerin yüzde 46'sı gemi turlarını tercih edecek. Ankette, gemi turuna karar veren çiftlerin üçte 2'sinin, 18 yaş altındaki çocuklarıyla tatile çıkmak istediği belirlendi.

Bunun yanında, ailelerin yüzde 62'si aynı turda pek çok yeri görme fırsatı sunduğu, yüzde 57'si ise etkinliklerin çoğu fiyata dahil olduğu için gemi turlarına yöneliyor. Ailelerin gemi turlarına katılma isteklerinin nedenleri şöyle:

-Katılımcıların yüzde 83'ü kruvaziyer turizminde ödeyeceği paranın karşılığını tam olarak alacağına inanıyor.

-Yüzde 73'ü gemi turlarında fiyatların doğru belirlendiğini düşünüyor.

-Yüzde 70'i gemi turunu, planı daha kolay yapıldığı için talep ediyor.

-Yüzde 44'ü gemi turlarının ailelere çoluk-çocuk birlikte daha fazla zaman geçirme şansı tanıdığına inanıyor.

-Yüzde 76'dan fazlası, çocuklarının gemideki etkinliklerden daha fazla memnun kalarak döndüklerini belirtiyor.

''TÜRKİYE'DE DE DURUM BENZER''

Hey Travel Trends Genel Müdürü Özgü Alnıtemiz, AA muhabirinin sorularını yanıtlarken, Türkiye'deki gelişmelerin de CLIA'nın anketinden çıkan sonuçları teyit ettiğini vurguladı.

Türkiye'de de ailelerin gemi turlarına daha fazla ilgi göstermeye başladığını dile getiren Alnıtemiz, ''Gemi turu giderek kitleselleşiyor. Bu kitleselleşmede ailelerin ağırlıkları net olarak hissediliyor. Nitekim gemi turuna her kesimden talep gelirken, ailelerden gelen talebin de hızla arttığına tanık oluyoruz'' dedi.

Kruvaziyer turizminde, ''tüketiciyi rahatlatan birçok özellik bir araya getirilerek paket tur hazırlandığını'' belirten Alnıtemiz, gemiyle seyahat etmenin son derece cazip olduğunu söyledi.

Özgü Alnıtemiz, ''Konaklama, yeme-içme ve sınırsız eğlence, satın alınan paket turun içinde. Bunun yanı sıra aynı anda birçok yerin valiz açma-kapama derdi olmaksızın gezilebilmesi de ailelerin gemi turu tercihinde önemli bir yer tutuyor'' diye konuştu.

GEMİ TURLARINDA DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR

Gemilerde çocuk bakım hizmetinden çeşitli oyun odalarına farklı etkinlik seçenekleri bulunduğunu ifade eden Alnıtemiz, gemi turu tercihinde dikkat edilmesi gerekenleri şöyle sıraladı:

''Gemilere göre değişken bazı kurallar da var. Örneğin, baby-sitter hizmeti aldığınızda, çocuk bezi değiştirme hizmetinin hangi yaş aralığında yapılıp yapılmadığını sormak gerekli. Aileyle yapılan seyahatlerin süresi de önemli. En uygun sürenin 7 gün ve daha kısa programlar olduğunu söyleyebiliriz.

Büyük gemiler oyun ve etkinlik için daha fazla yere sahip olduğundan, ailelerin birinci tercihi oluyor. Bu gemilerde bazen çocuklarına rahatça ulaşabilmek için ellerinde telsizle gezen ebeveynler görebilirsiniz.''

''KRUVAZİYERDE YENİ ADIMLAR ATILMALI''

Deniz Turizmi Birliği Genel Sekreteri Artun Çağlayan, Türkiye'nin kruvaziyer turizmdeki gelişmelere uyum sağlayarak yeni adımlar atması gerektiğini ifade etti.

Yunanistan'ın kendi adalarına gemi turlarını çok geliştirdiğini, her adanın önüne günde 8-10 kruvaziyer gemisi geldiğini belirten Çağlayan, ''Mesela, Santorini. Ne sahil, ne ağaç, ne doğa var ama müthiş turist geliyor. Böyle bir yerde kruvaziyer olursa doğası, denizi ve tarihiyle eşsiz olan Karadeniz'de mutlaka gemi turizmini geliştirebiliriz. Güney sahillerimizin çektiği turist kadarını gemi turlarıyla çekebiliriz'' dedi.

Türkiye'deki yat limanlarının Avrupa'da bir numara olduğunu ancak yöneticilerin gemi turizmine yeterli ilgiyi göstermediğini savunan Çağlayan, yetkilileri gemi turlarına katılıp gözlem yapmaya davet etti.

Çağlayan, ayrıca, 11-12 Aralıkta Venedik'te düzenlenecek ''Seatrade Mediterranean Cruise and Ferry Convention'' fuarına katılacaklarını, bunun Avrupa'da yer alacakları ilk fuar olacağını kaydetti.

(AA)