kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
22 Ekim 2008, Çarşamba
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Türban yasağına oyunla protesto

22.10.2008
Boğaziçi Üniversiteli öğrenciler okula türbanla girme yasağına ilginç bir tepki verdi. Boğaziçi Üniversitesi Oyuncuları ve Folklor Kulübü'nün sahnelediği Okul Yolu oyunu başı kapalı kızların yaşadıklarını anlatıyor..
Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri türbanlı öğrencilerin kampusa alınmamasını dans ederek protesto etti. Okul Yolu adını taşıyan dans-tiyatro gösterisinde 4'ü müzisyen 18 öğrenci rol aldı. Oyunda türbanlı bir öğrencinin üniversite kapısından içeriye girememesi dans ile anlatıldı. Lezbiyen, ulusalcı, solcu ve Kürt çiftlerin yanı sıra daha çok marka meraklısı gençleri anlatmak için nitelendirilen 'tiki bir çift'in de bulunduğu gösteride öğrencilerin türbanlı arkadaşlarına destek vererek, yasağa ve güvenlik görevlilerinin engellemeye çalışmasına rağmen onu kampustan içeriye sokmaları canlandırıldı. Türbanlı öğrenci rolünü türban takmayan öğrenci Duygu Dalyanoğlu oynadı. Gösterinin müziklerini yapan grup içinde ise türbanlı öğrenci Rümeysa Çamdereli elektro gitar çaldı. Oyunda lezbiyen çiftin yanı sıra kırmızı bayrak açan solcu bir çift ile boynuna poşu bağlayan bir erkek öğrenci ile yeşil bant takan bir başka kız öğrenci de Kürt çifti canlandırdı. Sözün olmadığı gösteride türban yasağını anlatan bildirinin okuması anlatılırken, havlama sesleri çıkarıldı.

TÜRBANI OYUN İÇİN TAKTI
Boğaziçi Üniversitesi Oyuncuları (BÜ- O) ve Boğaziçi Üniversitesi Folklor Kulübü (BÜFK) bu yaz gerçekleştirdikleri dans tiyatrosuna giriş atölyesinde insan hakları ihlallerini işlemeye karar verdi. Tartışılan önerilerden biri de türbanlı bir öğrencinin üniversite kapısından içeriye girememesi oldu. Grup fiziksel aksiyon akışını doğaçladıkları, müziklerini oluşturdukları ve ardından da danslaştırdıkları bu gösterinin ilk sunumunu da geçtiğimiz pazar günü Boğaziçi Üniversitesi Demir Demirgil Tiyatro Salonu'nda yaptı. Okul Yolu adını taşıyan 45 dakikalık gösterinin müziklerini de öğrenciler gerçekleştirdi. Aralarında türbanlı öğrencilerin olmadığı, bazı üniversite çalışanlarının da çocukları ile geldiği gösteriyi izleyiciler ayakta alkışladı. Oyunda türbanlı öğrenciyi canlandıran Duygu Dalyanoğlu Siyaset ve Uluslararası İlişkiler son sınıf öğrencisi. Gösterideki tüm öğrenciler adına Dalyanoğlu ile 'tiki' genci canlandıran Ömer Ongun konuşuyor. Türbanı yalnızca oyun için taktığını vurgulayan Dalyanoğlu, "Yaz atölyesinde insan hakları ihlallerinin işlenmesine karar verdik. Çingene olduğu için satış yapamayan bir çocuk ile kimliği yüzünden iş bulamayan bir transeksüelin yaşadıklarını da anlatmak istedik. Ancak ekime gösteri yetişsin diye üçüncü öneri olan başörtülü bir kadın öğrencinin üniversiteye girememesini işlemeye karar verdik" diyor. Ongun ise gösteride yer alan lezbiyen, ulusalcı, Kürt, solcu gibi gençlerin yanı sıra türbanlı öğrencilerin de kampusta karşılaşılan öğrenci profilleri olduğuna değinerek, "Gösteride tüm bu profilleri vermeye çalıştık. Yasakların normalleştirilmeye çalışılmasını ve bu yasağa karşı tüm öğrencilerin kimliklerine bakmadan aynı şekilde tepki vermesini anlattık" diye konuşuyor. Gösteriyi 5 kez daha kampusta sahneledikten sonra başka üniversitelerde de oynamak istediklerini söyleyen iki genç, "Başka üniversitelere başvuru yaptık. Kabul edilirse gösterimizi sahneleyeceğiz. Önümüzdeki ay Ankara Ulusal Tiyatro Festivali'nde sahne alacağız" diyor. Gösterinin tanıtım broşüründe öğrencilerin türbanla kampusa girmesine izin vermeyen Rektör Prof. Dr. Kadri Özçaldıran da 'katkı sağlayanlar' arasında yer aldı ve kendisine teşekkür edildi. Öğrenciler Prof. Dr. Kadri Özçaldıran'a da gösteriyi izlemesi için davetiye verdiklerini söylerken, Rektörlüğü döneminde derslere öğrencilerin türbanla girmesine izin veren Prof. Dr. Ayşe Soysal gösteriyi bu hafta izleyecek.
Haberin fotoğrafları