kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
21 Ekim 2008, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Bahçeli'den Başbakan'a "turuncu taviz" suçlaması

Giriş Saati : 21.10.2008 13:05
Güncelleme : 21.10.2008 18:06
Yeni Haber
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli hükümetin Iraklı aşiret reislerine bile "PKK'nın terör örgütü' olduğunu kabul ettiremediğini belirterek, "Türk devletinin şartları konusunda bir ilerleme kaydedilmeden yeni adımların atılmaya çalışılmasının sonucu çok ağır olacaktır. Başbakan'ın bu yaklaşımı güncel tabi ile bir turuncu tavizdir, tam bir geri adımdır" diye konuştu.

Bahçeli, Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ'un geçen hafta yaptığı açıklamaya destek vererek, "Sayın Genelkurmay Başkanı'nın beyanatı bizim için malumun yüksek sesle ve yerinde bir ilamıdır" dedi. Erdoğan'ın, Genelkurmay başkanı'nın sözlerine "biz doğru yerdeyiz' diyerek, destek vermesinin inandırıcı olmadığını belirten Bahçeli, Erdoğan'ın aile fotoğrafında Mehmetçiğin yer almadığını belirterek "aile fotoğrafında sağınızda Barzani ve Talabani, solunuzda konutlarda ağırladığınız bölücüler ve pazarlık yaptığınız Kandilciler, hemen arkanızda ise boyun eğdiğiniz çuvalcılar yer almaktadır. Bulunduğunuz yer burası, kadrajın aldığı görüntü ve gizlice yemek yediğiniz buluşma masalarının anlamı budur." şeklinde konuştu.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli partisinin Meclis grup toplantısında, Başbakan Erdoğan'a ve hükümete terörle mücadele konusunda sert eleştirilerde bulundu. Türkiye'nin terörle ve etnik bölücülükle mücadele konusunda tarihi bir yol ayrımında bulunduğunu belirten Bahçeli, güvenlik güçlerinin hedef alan yıpratma ve karalama kampanyalarının hız kazandığını, "siyasi çözüm çığırtkanları'nın yeniden sahneye çıktığını belirtirken gelinen noktanın sorumlusunun "bölücülüğe şirin görünerek siyasi hesap peşinde koşan' Başbakan Erdoğan ve AKP hükümeti olduğunu söyledi.

CUMHURBAŞKANI GÜL'E ELEŞTİRİ

AKP'nin "ezber bozuyorum', "tabuları yıkıyorum', "düşmanlığı kaldırıyorum', "dostluk çemberi oluşturuyorum' adı altında sürdürdüğü politikaların bugün hezimet ve teslimiyet olarak ortaya çıktığını kaydeden Bahçeli, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ü de eleştirdi. Gül'ün yabancı bir dergiye verdiği mülakatta kürt sorunu ile ilgili söylediği sözleri doğru bulmadığını ifade eden Bahçeli, şöyle konuştu:

"Sayın Cumhurbaşkanı'nın geride kalan süreci suçlayıcı ifadelerle, geçmişte ayrımcılık yapıldığını söylemesi asla kabul edilebilir ve yakışan bir durum değildir. Biz Cumhurbaşkanı'ndan kendi geçmişimizi şikayet etmek yerine, açılışını yaptığı kitap fuarının alt katında açıkça sergilenen bölünmüş Türkiye haritalarına müdahale edecek cesaret ve iradeyi göstermesini beklerdik"

"TABELA PARTİSİ"NE YANIT-


Bahçeli, Başbakan Erdoğan'ın MHP'yi "tabela partisi' haline getirmek gibi boş bir hayalin peşinden koştuğunu savunurken, "Sayın Başbakan kast ettiğiniz tabela ile hangi siyasi hareketi tanımladığınızı bilmemiz mümkün değildir. Ancak Milliyetçi Hareket Partisi'ni de ima ettiğinizi varsayarsak kendimizi size bir kez daha hatırlatmak istiyorum. Sizin tabela diyerek küçümsediğiniz üç hilal, muhteşem Türk tarihinin hatırasıdır" dedi. Erdoğan'ın "üç hilal'den anlam çıkarmasını beklemenin nafile olduğunu belirten Bahçeli, şöyle konuştu:

"Milliyetçi Hareket, Türkiye'nin milli birliğinin ve kardeşliğinin temel harcı ve ebedi sigortasıdır. Türkiye'nin kanlı bir kardeş kavgasına sürüklenmesini önlemek bu vatanı ve milleti gönülden seven herkes için birinci öncelikli ve en önemli görevdir.Türk milliyetçiliğini etnik temelde bir çatışma ortamına çekmek için yapılan çok yönlü hesaplar, tezgahlar ve tahrikler bizce malumdur. Ancak herkes çok iyi bilsin ki Başbakan Erdoğan'ın siyasi kışkırtmaları ve etnik bölücülerin tüm tahriklerine rağmen bu oyun mutlaka boşa çıkarılacaktır. Başbakan Erdoğan'a tavsiyemiz, bu konularda kendisinin ve partisinin nerede durduğuna bir bakması ve bizi hedef alan ithamlarda bulunmadan önce çok iyi düşünmesidir."

"GERÇEK YÜZÜNÜZ HANGİSİ?"

Başbakan Erdoğan'ın Refah Partisi İstanbul İl Başkanı ile hazırladığı öne sürülen bir rapora atıfta bulunan Bahçeli, raporda, "Kemalist devletin geleneksel zora ve silaha başvurma yöntemi artık iflas etmiştir. Kürtçe serbest olmalıdır, yerel parlamentolar oluşturulmalı, merkezi devlet küçülmeli, Devlet PKK'yı bölücü ve terörist ve ayrılıkçı olarak nitelendiren söyleminden uzak durmalıyız' denildiğini kaydetti. Bahçeli, Erdoğan'a "bu raporun size ait olduğunu inkar edebiliyor musunuz? Bunu yapamayacaksanız gerçek kimliğiniz nedir, gerçek yüzünüz hangisidir?" sorularını yöneltti.

GENELKURMAY BAŞKANI'NA DESTEK

Bahçeli, grup konuşmasında, Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ'un geçen hafta yaptığı açıklamaya da destek verdi. "Genelkurmay Başkanı'nın beyanatı, bizim için malumun yüksek sesle ve yerinde bir ilamıdır." diyen Bahçeli, Erdoğan'ın "biz doğru yerdeyiz' diyerek verdiği desteğin ise inandırıcı olmadığını söyledi. Bahçeli şöyle konuştu:

"Gerek anayasal başkomutan olan Sayın Cumhurbaşkanı'nın ve gerekse Başbakan Erdoğan'ın komutanın açıklamasını müteakip destek mesajları ise yeri, zamanı ve içeriği açısından ıskalanmış, gecikmiş ve inandırıcılıktan uzak sözlerdir. Sorumluluğunu sonradan hatırlayıp, biz doğru yerdeyiz diyerek aklanmaya çalışırken, bu zihniyetin yer aldığı fotoğraf karesini bir kez daha hatırlatmak istiyorum. Sayın Başbakan'a aile fotoğrafından Mehmetçiğin olmadığını üzülerek belirtmek istiyorum. Ortada boy gösterdiğiniz bu tabloda, sağınızda kardeşim dediğiniz Barzani ve Talabani, solunuzda konutlarda ağırladığınız bölücüler ve pazarlık yaptığınız Kandilciler, hemen arkanızda ise boyun eğdiğiniz çuvalcılar yer almaktadır. Bulunduğunuz yer burası, kadrajın aldığı görüntü ve gizlice yemek yediğiniz buluşma masalarının anlamı budur."

"BAŞBAKAN BARZANİ'Yİ MUHATAP SEÇTİ

Başbakan Erdoğan'ın Talabani'de hız kesmeyip artık Barzani'yi muhatap seçtiğini kaydeden Bahçeli, Başbakan'a, "Barzani "bizi engellemek isteyenler problem ve engellerle karşılaşır' sözünden vazgeçmiş midir?, "PKK'ya müdahaleyi saldırı sayarım' tehdidini geri almış mıdır?, "Türkiye'nin Kerkük'e müdahale hakkı varsa bizim de Diyarbakır'a var' tehdidinden özür dilemiş midir?" sorularını yöneltti.

AKP iktidarının Iraklı aşiret reislerine bile "PKK'nın terör örgütü' olduğunu kabul ettiremediğini ifade eden Bahçeli şunları kaydetti:

"Türk devletinin şartları konusunda bir ilerleme kaydedilmeden, yeni adımların atılmaya çalışılmasının sonucu çok ağır olacaktır. Başbakan'ın bu yaklaşımı güncel tabiri ile bir turuncu tavizdir. Tam bir geri adımdır. Kimin kimi masaya oturduğunu görmek ve arkasındaki bölge haritalarını çizmekle meşgul gücü bilmek için diplomat olmaya, hükümet üyesi bulunmaya hiç gerek yoktur. Bu itibarla, Başbakan Erdoğan ve AKP hükümeti bu görüşmelerle başlattığı yeni dönemde karşımıza mukadder olan kanlı sürecin bedelini ödemek, vebalini taşımak sorumluluğunu tek başına almak durumundadır. Milliyetçi Hareket Partisi, Talabani ile başlatılan Barzani ile sürdürülen ve Kandil ile devam edeceği anlaşılan bu tek taraflı ve vahim temas ve görüşme süreci için kaygı duymaktadır.

Hükümet güçle ve caydırıcı tedbirlerle desteklenen diplomasi ile muhasımlarını hizaya getirecek yerde, büyük bir yanılgı ile terörün kaynağına, bölücülüğün merkezine, ihanetin odağına kadar yanaşmıştır. Hükümet denize düşmüştür ve yılana sarılmaktadır. Bize göre bunun adı ve tanımı da ihanetten başka bir şey değildir."

ÜZÜM DAĞITILMASINA İZİN VERMEDİ

Grup toplantısında konuşmasının ardından Bahçeli'ye, Manisa Sarıgöl ilçe teşkilatının getirdiği üzümler verilmek istendi. Bahçeli ise 'başka partilerdeki gibi bana getirmeyin, götürün bunları meclisteki çalışanlara dağıtın" dedi. Bahçeli'ye ilçe teşkilatı tarafından 'Üzüm ve Çiftçinin sorunları' başlıklı bir rapor verildi. İlçe teşkilatının getirdiği üzümler grup yerine toplantının ardından grup salonunda çalışanlara ve gazetecilere ikram edildi.

(ANKA)