kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
21 Ekim 2008, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Telekulak komisyonu çalışacak

Giriş Saati : 21.10.2008 13:00
Güncelleme : 21.10.2008 18:06
Yeni Haber
CHP Genel Sekreteri Önder Sav'ın dinlendiği iddialarıyla ilgili kurulan ve kamuoyunda Telekulak Komisyonu olarak bilinen araştırma komisyonu, Ankara cumhuriyet Başsavcılığı'nın "telefon görüşmesine ilişkin kaydın Önder Sav'ın telefonunu açık bırakması nedeniyle gerçekleştirildiği ve kovuşturma yapılmasına yer olmadığı' yönündeki kararına rağmen çalışmalarına başlayacak. Geçen yasama yılının son günlerinde kurulan Komisyon yarın yapacağı toplantı ile çalışma usul ve esasları ile davet edeceği kişi ve kurumları belirleyecek.

CHP Genel Sekreteri Önder Sav'ın dinlendiği iddiaları ile başlayan Telekulak tartışmalarının ardından Meclis'te AKP'nin verdiği araştırma önergesi ile geçen yasama yılının son günlerinde kurulan araştırma komisyonu çalışmalarına başlıyor. Önder Sav'ın telefonunun dinlendiği iddiaları konusunda Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, "telefon görüşmesine ilişkin kaydın Sav'ın telefonunu açık bırakması nedeniyle gerçekleştirildiğini tespit ederek kovuşturmaya gerek olmadığı" yönünde karar verirken, Başsavcılığın bu yöndeki kararına rağmen komisyon sadece Sav'la ilgili iddiaları değil son dönemlerde sık sık gündeme gelen Telekulak iddiaları konusunda araştırma yapma kararı aldı. Başsavcılığın Sav'ın dinlendiği iddialarıyla ilgili kararı ise daha önce İçişleri Bakanı Beşir Atalay tarafından CHP Antalya Milletvekili Hüsnü Çöllü'nün soru önergesine verilen yanıtta da dile getirilmişti. Atalay, Çöllü'nün soru önergesine "Anayasa Mahkemesi Başkanvekili ile CHP Genel Sekreteri Önder Sav'ın dinlenmesi hiçbir şekilde söz konusu değildir. CHP Genel Sekreteri Önder Sav'ın iddiaları Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına intikal etmiş ve incelemeyi yapan Cumhuriyet savcısı, telefon görüşmesine ilişkin kaydın Önder Sav'ın telefonunu açık bırakması nedeniyle gerçekleştirildiğini tespit ederek konuyla ilgili kovuşturma yapılmasına yer olmadığına karar vermiştir." şeklinde yanıt vermişti. Telekulak Komisyonu ise çalışmalarına yarın yapacağı toplantı ile başlayacak. Komisyon, yapacağı toplantıda çalışma usul ve esasları ile davet edeceği kişi ve kurumları belirleyecek.

SEYHAN: DENETİM İÇİN ÖZERK BİR YAPI OLUŞTURULMALI

Telekulak komisyonu üyesi CHP Adana Milletvekili Tacidar Seyhan ise yasadışı dinleme iddiaları konusunda özellikle şeffaf bir denetim mekanizması oluşturulamadığının görüldüğünü belirterek Türk Telekom'daki denetim mekanizmasının dışında özerk bir denetim mekanizması kurulması gerektiğini söyledi. Özerk denetim mekanizmasının içinde Adalet Bakanlığı, Cumhurbaşkanlığı, sivil toplum örgütleri, MİT ve ilgili tüm kurumların temsilcilerinin bulunması gerektiğine dikkat çeken Seyhan, yarın yapılacak toplantıda, ilgili tüm kurumlarda araştırma ve inceleme yapılmasını önereceğini bildirdi. Seyhan, araştırma komisyonunun sadece Sav'la ilgili iddialar konusunda sınırlı kalmayacağını, toplumun büyük kesiminde oluşan yasadışı dinleme iddialarına yanıt arayacağını da kaydetti.

(ANKA)