kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
21 Ekim 2008, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Heronlar için bakan Gönül devrede

Giriş Saati : 21.10.2008 11:56
Güncelleme : 21.10.2008 20:34
Yeni Haber
Türkiye'nin terörle mücadelesinde büyük önem taşıyan ancak uzuna bir süredir teslimatındaki aksamalar nedeniyle "yılan hikayesine' dönen Heron adlı İnsansız Hava Araçları(İHA) için Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül devreye giriyor.

Milli Savunma Bakanı Gönül, Savunma Sanayii Müsteşarı Murad Bayar ile bu ay sonunda İsrail'i ziyaret edecek. 29-30 Ekim günlerinde gerçekleşecek ziyaret sırasında Bakan Gönül, İsrail'li yetkililerden, İHA'ların bir an önce Türkiye'ye teslimatını isteyecek ve gecikmenin Türkiye'nin terörle mücadelesinde yarattığı sıkıntıyı dile getirecek.

KİRALANAN DÜŞMÜŞTÜ

TSK'nın acil ihtiyacını karşılamak üzere 2007 yılı Haziran ayında İsrail'den kiralanan insansız hava aracı Heron'un 13 Temmuz 2008 'da motor arızası nedeniyle Batman'ın Güvercinli Mezrası yakınlarında düşmesi nedeniyle istihbarat akışında sıkıntı ortaya çıkmıştı. Ordunun kullanımındaki tek Heron'un devre dışı kalmasıyla, sınır ötesini görüntülü olarak izleme olanağı büyük ölçüde kısıtlanmıştı. İsrail'in elinde hazır İHA olmadığı için yenisi de kiralanamamıştı.

Heron insansız hava araçları aynı anda 6 hedefi izleyebiliyor. İstihbarat toplamasının yanı sıra, uçak, helikopter ve karadan ateşlenecek güdümlü füzeler için hedef aydınlatması yapabiliyor. 52 saat süreyle havada kalıp, 30 bin feet irtifada ve 350 kilometre menzilde görev yapabiliyor.

3 KEZ ERTELENDİ

Türkiye'nin satın alımına karar verdiği üç sistem ve 10 uçaktan oluşan paket içinden, bir sistem ile iki uçağın bu ay içinde teslim edilmesi bekleniyordu. Savunma sanayi çevrelerine göre halen yapılmayan bu teslimat kasım ayına sarktı. 2005 yılında başlatılan ve ilk teslimatı 2008 yılı Nisan ayında öngörülen Heron'ların teslimatı daha önce de 3 kez ertelenmişti.

(ANKA)