kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
19 Ekim 2008, Pazar
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Kirli havada 'kalbe' dikkat

Giriş Saati : 19.10.2008 16:32
Güncelleme : 19.10.2008 21:14
Yeni Haber
Kış aylarının gelmesiyle birlikte oluşan kirli havanın kalp ve akciğer hastalarının sağlığını tehdit ettiği bildirildi.

Hava kirliliğine neden olan en önemli kirleticilerin sülfür dioksit, sera, nitrojen oksitler, karbon oksitler ile toz ve dumanlardan oluştuğunu ve insanların sağlığına zarar verdiğini belirten Türk Kızılayı Samsun Tıp Merkezi Acil Hekimi Dr. Mehmet Doğru, söz konusu kirleticilerin insanların yanı sıra doğaya da zarar verdiğini ve sera gazlarının birikmesi sonucu iklim değişikliklerinin yaşandığını söyledi.

Özellikle kış aylarında günün farklı saatlerinde hissedilen duman ve is kokusunun hava kirliliğine yol açtığını belirterek özelikle kalp ve akciğer hastalarının sağlığını tehdit ettiğinin altını çizen Dr. Doğru, "Kalp hastaları kan dolaşımını zor sağlayabilen hastalardır. Kalp hastalarında kan dolaşımı geç sağlandığı için, nefes darlığı, sıkışma hissi gibi solunum sistemi ile ilgili sorunlar oluşturmaktadır. Bu durum hava kirliliğinde ise riski daha da artacaktır. O zaman nefes darlığı ve kalbin yükü artacaktır.

Kalp temiz havadaki oksijeni alamayınca kirli hava ile birlikte kanı temizleyemeyeceği için kalp daha hızlı çalışıp dokulara oksijen yetiştirmeye çalışacak ve buna bağlı olarak da kalp kötü bir şekilde etkilenecektir. Üst ve alt solunum yolu enfeksiyonları başlamakta ya da ağırlaşmakta, mevcut olan hastalığın kalbe verdiği yükün artması nedeniyle kalp yetmezliği gelişmekte ya da ağırlaşmaktadır" dedi.

Kirli havanın aynı zamanda solunuma da etkisi olduğunu kaydeden Mehmet Doğru, kirli havanın solunum sisteminde ve akciğerlerde bozulmayanlara yol açtığını, bronşit ile astıma sebep olabileceğini ve kalbin yükünü artırdığı için insan sağlığına büyük zararının olabileceğini vurguladı.

(İHA)