kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
19 Ekim 2008, Pazar
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Su şişeniz ne kadar sağlıklı?

PROF. DR. MEHMET ÖZ
Giriş Saati : 19.10.2008 13:44
Güncelleme : 19.10.2008 21:14
Yeni Haber
Sert plastiklerde bulunan 'bisphenol-A' adlı maddenin zararları saymakla bitmiyor. Güvenli ve sağlıklı bir yaşam için onları camla değiştirmek gerekiyor...

Tekrar doldurabildiğiniz şu plastik su şişelerinin hijyeninden huzursuz olmalı mısınız? Belki de! Gazetelerin sağlık köşeleri, polikarbonat su şişeleri, sürahiler ve biberonlarda saklanan ve bir plastik bileşeni olan 'bisphenol-A' maddesi ile ilgili halkı uyarmak için bangır bangır bağırıyorlar. Peki 'bisphenol-A' nedir?

Hayvanlar üzerinde yapılmış araştırmaların kanserler, düşüklerle, kısırlıkla, obezlikle ve cinsel gelişim bozukluklarıyla ilişkilendirdikleri 'bisphenol-A' maddesi; konservelerde bile bulunuyor. Ama bu mutfağınıza girip ne var ne yoksa yarısını çöpe atacaksınız anlamına gelmiyor. Güvenli ve akıl sağlığı yerinde kalmanız için tavsiyelerimizi dikkate alın:

1- NASIL ANLAŞILIR?

'Bisphenol-A' (BPA) temiz, kırılıp dağılmayan, sert plastiklerde bulunur. Çoğunlukla bu plastik şişelerin alt kısmında üçgen geri dönüşüm işareti bulunur. Bu işaretin yanında PC (polikarbonat) harfleri ve 7 rakamı bulunur. Ama altında 7 rakamı bulunan her şişe de polikarbonat demek değildir. Dikkat etmeniz gereken en önemli ipucu şudur: Sert, içi görünen ve kırılmayan şişeler 'bisphenol-A' (BPA) içerir.

Mesela atılabilen içecek şişeleri, su şişeleri, likit ilaç şişeleri (mesela öksürük şurubu) polikarbonat değildir ve 'bisphenol-A' içermezler. Bu yüzden, her ne kadar herkes çevreci nedenlerden dolayı 'kullan at' şişeleri sevmese de sizi sağlık açısından asıl endişelendirmesi gereken; sert ve tekrar doldurulabilen cinsleri olmalıdır. Daha basit bir yöntem söyleyelim: Altındaki üçgenin içinde 4 ve 2 rakamları basılı şişelerden içelim, çok gerekliyse 5 ve 1 baskılı olanlardan içelim. Ama 3, 6 ve 7 baskılılardan mümkün olduğu kadar uzak duralım.

* HABERİN TAMAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ...