kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
15 Ekim 2008, Çarşamba
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Türkiye'nin özürü dünyada yankılandı

Giriş Saati : 15.10.2008 10:31
Güncelleme : 15.10.2008 20:37
Yeni Haber
Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin'in, gözaltına alınan Engin Ceber'in maruz kaldığı işkence sonucunda ölmesi üzerine özür dilemesi, dünyada yankı yarattı. Yabancı medyada hükümetin özür dilemesinin, Türkiye'de "ender rastlanan" bir gelişme olduğu vurgulanırken olay için "sıfır tölerans politikasına ilişkin soru işaretleri yarattı", "Türkiye'nin insan hakları siciline ilişkin kuşkuları canlandırdı" görüşleri dile getirildi.

GUARDIAN: "SIFIR TÖLERANS POLİTİKASINA İLİŞKİN SORU İŞARETLERİ"

İngiltere'nin önde gelen gazetelerinden The Guardian, İstanbul muhabiri Robert Tait imzalı haberinde Türkiye'nin özür dilemesinin "ender rastlanan" bir gelişme olduğunu vurgularken Bakan Şahin'in, kamuoyununun yükselen tepkileri arasında Ceber'in ailesinden özür dilediğini yazdı. Gazete işkence olayına ilişkin olarak şu yorumu yaptı:

"Bu vak'a, Recep Tayyip Erdoğan'ın Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) yönetiminin, işkenceye ilişkin ilan ettiği sözde "sıfır tölerans politikası' konusunda soru işaretleri yaratıyor ve Türkiye'nin, AB üyeliği kriterlerini karşılama hamlesi çerçevesinde iyileştirmeyi taahhüt ettiği insan hakları siciline ilişkin kuşkuları canlandırdı."

Gazete, muhalefetin Ceber ile birlikte gözaltına alınan üç kişinin hayatlarının da riskte olduğu uyarısını yaparken İçişleri Bakanı Beşir Atalay'ın istifasının istendiğine de işaret etti.

BBC: "TÜRKİYE ÖZÜR DİLEDİ"

İngiliz yayın kurumu BBC, de, "Türkiye, hapisteki ölüm için özür diledi" başlıklı haberinde Adalet Bakanı Şahin'in özür dilemesinin Türkiye'de "ender rastlanan" bir olay olduğunu belirtirken "Hükümetin, işkence ile ilgili sıfır tölerans politikası var ancak insan hakları grupları, sorunun devam ettiğini söylüyorlar" dedi.

Son yıllarda tutuklulara yönelik kötü muamele vakalarında keskin bir düşüş olduğunu kaydeden BBC, ancak geçen yıl gözaltına alınan bir kişinin kötü bir biçimde dövüldükten sonra ölmesi olayına ilişkin soruşturmanın henüz başladığına da dikkat çekti.

WT: "ENDER RASTLANAN JEST"

ABD'li Washington Times gazetesi de, Türk Adalet Bakanı'nın "ender rastlanan bir jestle" Ceber'in ailesinden özür dilediğinin altını çizdi. Ceber'in polisin sert muameleyi protesto ettiği sırada gözaltına alındığına dikkat çekti.

Gazete, "Sayın Ceber, geçen yıl solcu bir gazeteyi satan bir gence ateş ettiği ve felç bıraktığı iddia edilen polislerin adalet önüne çıkarılmamasını protesto ederken geçen ay gözaltına alınmıştı" diye yazdı.

(ANKA)