kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
15 Ekim 2008, Çarşamba
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Parkinson hastalarına D vitamini umudu

Giriş Saati : 15.10.2008 11:00
Güncelleme : 15.10.2008 23:39
Yeni Haber
Bilimadamları, D vitamininin Parkinson hastalığı belirtilerini azaltıp azaltmadığını araştırıyor.

BBC'nin haberine göre A.B.D'li araştırmacılar Parkinson hastalarının %55'inde -sağlıklı yaşlıların %36'sıyla karşılaştırıldığında, D vitamini seviyelerinin yetersiz olduğunu ortaya koydular.

Ancak Emory Üniversitesi araştırmacıları vitamin eksikliğinin Parkinson'un sebebi veya sonucu olup olmadığını henüz bilmiyor.

Nöroloji Arşivleri dergisinde yer alan çalışmaya göre Parkinson hastalığı beynin bazı bölgelerindeki sinir hücrelerini etkiliyor -özellikle de hareketi kontrol etmek için kimsayal bir "haberci" olan dopamini kullananları.

Hastalığın en sık rastlanan belirtileri titreme ve harketlerde meydana gelen tutukluk ve yavaşlıktır. Bu belirtiler ağızdan dopamin takviyesiyle tedavi edilebilir.

Geçmiş çalışmalar, beynin Parkinson tarafından etkilenen kısmında yüksek seviyelerde D vitamini reseptörü bulunduğunu gösteriyor; bu da D vitamininin söz konusu hücrelerin normal işlevleri için önemli olabileceğini ortaya koyuyor.

GÜNEŞ IŞIĞININ ÖNEMİ

D vitamini günlük besinlerde bulunuyor, fakat esas olarak derinin güneş ışığına maruz bırakılmasıyla oluşuyor. Ancak, vücudun bu vitamini üretmesi yaş ilerledikçe zorlaşıyor; bu da yaşlı kişilerde D vitamini eksikliği ihtimalini artırıyor.

Bir teoriye göre Parkinson hastaları bu konuda çok daha savunmasız oluyorlar; çünkü hastalıkları, dışarda geçirdikleri zamanı kısıtlıyor.

Ancak bilimadamları, düşük D vitamini seviyelerinin bir şekilde hastalığın oluşumuna ve kaynağına bağlı olabileceği ihtimalini de göz önünde bulunduruyor.

100 Parkinson hastası, 100 Alzheimer hastası ve 100 sağlıklı insan, D vitamini seviyeleri incelenerek karşılaştırıldığında, vitamin eksiklik oranı en yüksek grubun Parkinson hastaları (%23) olduğu görüldü.

Parkinson Hastalığı Derneği araştırma direktörü Dr. Kieran Breen, Parkinson hastalarının beyinlerindeki D vitamini eksikliğinin hangi aşamada oluştuğunu ve hastalığın belirtilerini ve ilerleyişini azaltan koşulları tespit etmek için daha geniş kapsamlı bir çalışmanın yürütülmesi gerektiğini belirtiyor. Bu çalışma, D vitamini seviyelerindeki düşüşün, hastalığın sebebi mi sonucu mu olduğu sorusuna yanıt bulunmasına yardımcı olacak.

(www.bbc.co.uk)