kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
10 Ekim 2008, Cuma
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

'Sizin insanlarınız ölüyor önlem almak hakkınız'

NUR BATUR - ANKARA
10.10.2008
19 saatlik ziyarette 2 kez Erdoğan'la görüşen Blair, PKK terörüne karşı Türkiye'ye destek verdi. Türk halkının duygularını anladığını belirten Blair, "Uluslararası toplum da size destek vermeli" dedi..
ABD, AB, BM ve Rusya'nın Ortadoğu Özel Temsilcisi, eski İngiltere Başbakanı Tony Blair, Aktütün saldırısının ardından Irak'a askeri operasyonların sürdüğü ve tampon bölge kurulması tartışmalarının yapıldığı bugünlerde aniden Ankara'ya geldi. 19 saat Ankara'da kalan Blair, Başbakan Tayyip Erdoğan'la 2 kez görüştü. Meclis'te sınır ötesi operasyonun uzatılmasının görüşüldüğü sırada Tony Blair ile konuştuk. Blair çarpıcı açıklamalar yaptı ve Türkiye'ye terör örgütü PKK ile mücadele konusunda güçlü destek verdi. Bir yıl önce başbakanlık görevini bırakan Blair, "İnsanlarınız ölüyor. Saldırılara karşı her türlü tedbiri alma hakkınız var" dedi.
Tel Aviv'den özel uçakla gelen Blair, Erdoğan'la ilk görüşmesini TBMM'de, sınır ötesi operasyon süresini 1 yıl uzatan tezkere oturumu başlamadan önce yaptı. Yaklaşık 45 dakika süren görüşme Genel Kurul'un açılış saatine kadar bitmeyince Erdoğan ara verip Meclis'e geçti. Oylamadan sonra da Blair'le ikinci kez buluştu.
Tezkerenin görüşüldüğü saatlerde ise Blair, İngiltere Büyükelçisi Nick Baird'in Çankaya sırtlarındaki konutunun bahçesinde küçük bir grup gazeteciyle bir araya geldi. Blair'le söyleşimizin ağırlık noktasını, Kuzey Irak'tan devam eden PKK saldırıları ve Türkiye'nin Ortadoğu'daki rolü oluşturdu.
Söyleşimize, "Türkiye'de herkes, 'ABD ve Irak hükümeti Kuzey Irak'ı kontrol edemiyor mu? Yoksa Kürt yönetimi PKK'yı barındırıyor mu' diye soruyor" diyerek başladık.

SORUMLULUKLAR
Blair, "Bu sorular benim için sürpriz değil. Terör saldırılarında insanlarınızı kaybediyorsunuz. Bu korkunç bir durum" yanıtı vererek şöyle devam etti:
"Bu durumda herkesin sorumluluğunu yerine getirmesi gerekiyor. Irak hükümeti, Kürt yönetimi, Amerikalılar, koalisyon güçleri ve uluslararası toplum. Terörizmden dünyadaki birçok ülke acı çekti. Çekmeye de devam ediyor. Uluslararası toplumun üyelerinden birine yönelik bir terör saldırısının hepimize yapıldığına inanıyorum. Bu nedenle de Türkiye'de yaşananları anlıyorum ve sempati duyuyorum."

GÜÇLÜ YASALAR
Blair'in açık "Uluslararası dayanışma" çağrısı üzerine Roj TV kanalıyla PKK'nın propagandasını yapmasına izin veren Danimarka'nın tutumunu sorduk. Blair "Tek bir ülkeyi eleştirmek istemiyorum" dedi ve şunları söyledi:
"Avrupa'da bazen ülkelerin buna imkan veren güçlü yasaları oluyor ve bu yasalar hükümetlerin elini bağlıyor. Bana göre terörizm terörizmdir ve kabul edilemez. Hepimizin teröre karşı ortak hareket etmemiz gerekiyor. Ben buna inanıyorum."
ABD, Rusya, BM ve AB tarafından ilk kez böylesine geniş yetkilerle donatılan Blair'e, "Ortadoğu'da 50 yıldır akan kânı durdurabilecek misiniz?" diye de sorduk. Tecrübeli siyasetçi, barışın temelinde güvenlik olduğunu vurguladı ve "Önce Filistinlilerin kendi güvenliklerini sağlaması gerekiyor. Eğer başarılı olurlarsa, İsrail güvenlik kaygılarından kurtulacak ve iki devletin yolu açılacak" dedi.