kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
10 Ekim 2008, Cuma
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Babacan-Verhagen ortak basın toplantısı

Giriş Saati : 10.10.2008 14:15
Güncelleme : 10.10.2008 18:11
Yeni Haber
Dışişleri Bakanı Ali Babacan, özgürlükler gerekçesiyle güvenlikten taviz verilmeyeceği gibi, güvenlik gerekçesiyle de özgürlüklerden taviz verilemeyeceğini söyledi.

Ankara'yı ziyaret eden Hollanda Dışişleri Bakanı Maxime Verhagen ile düzenlediği ortak basın toplantısında Babacan'a, Belçika makamlarının, 1996'da düzenlenen bir operasyonda ele geçirilen, terör örgütü PKK'ya ait 10 milyon avronun, terör örgütüne iadesiyle ilgili bir süreç başlattığı yönündeki haberler hatırlatılarak, bu konuda Türkiye'nin ne gibi girişimlerde bulunduğu soruldu.

Son gelişmelerle ilgili henüz resmi kaynaklardan önüne bir rapor gelmediğini, bilgiler kendilerine ulaştıktan sonra bundan sonra atacakları adımları ve girişimleri yönlendireceklerini belirten Babacan, ancak bu konuyla alakalı olarak Belçika hükümetiyle yoğun temaslarda bulunduklarını kaydetti.

Babacan, Belçika Dışişleri Bakanı Karel de Gucht'un bu konuyu şahsen takip ettiğini ifade ederek, "Biz Belçika hükümetinin bu konudaki tavrını biliyoruz, ancak sonuçta bu kararları verecek olan Belçika yargı makamları" dedi.

Dün düzenlenen Terörle Mücadele Yüksek Kurulu toplantısının içeriği ve Türkiye'nin ne gibi ekstra önlemler düşündüğüne dair soru üzerine de Babacan, toplantının çok verimli geçtiğini, pek çok konuyu enine boyuna konuştuklarını ve bunun kendilerine kurumlar arası yoğun bir iletişim imkanı sağladığını anlattı.

Ancak bu toplantının devamını gelecek Salı günü yapmaya karar verdiklerine dikkati çeken Babacan, "Gündeme gelen konular Salı günü görüşülmeye devam edecek. Dolayısıyla dünkü açıklamaya da bakacak olursanız zaten, çalışmalara nokta koymuş değiliz, çalışmalar devam edecek. Bu toplantıda nelerin görüşüldüğünün, hangi noktada olduğumuzun bu aşamada açıklanmasını dün uygun bulmadık" dedi.

Babacan, Türkiye'nin Kopenhag Zirvesi'nden bugüne kadar yaptığı çok sayıda siyasi reform olduğunu anımsatarak, demokrasinin derinleşmesi ile temel hak ve özgürlükler alanında daha yüksek standartların yakalanması için yapılan reformları örnek gösterdi. Babacan, "Bu reformlar Türkiye ve Türk halkının kazanımıdır" dedi.

"Biz özgürlükler gerekçesiyle güvenlikten taviz vermeyeceğimiz gibi, güvenlik gerekçesiyle de özgürlüklerden taviz veremeyiz" ifadesini kullanan Babacan, bu konudaki çalışmaları hem dünya hem AB uygulamalarına bakarak, ama Türkiye ve Türk insani için en iyiyi bularak sürdürmek zorunda olduklarını kaydetti.

AŞIRI TEPKİLER SORUNU ÇÖZMEZ


Hollanda Dışişleri Bakanı Verhagen de, Türkiye'nin alacağı olası ekstra önlemlere ilişkin değerlendirmesinin sorulması üzerine, öncelikle Diyarbakır'daki son terörist saldırıda hayatını kaybedenler için başsağlığı dileklerini Babacan'a ilettiğini bildirdi.

Terör örgütü PKK'nın bu tür terörist saldırılarını kesinlikle kınadıklarını vurgulayan Verhagen, Türkiye ve Hollanda'nın teröre karşı savaşta birlikte çalıştıklarını ve bu bağlamdaki çabalarını artırmaları gerektiğini söyledi.

Terör örgütü PKK'nın AB'nin terör örgütleri listesinde olduğunu hatırlatan Verhagen, geçmişte olduğu gibi, bu tür terörist saldırıların önüne geçilmesi için Türkiye ile işbirliği içinde olacaklarını belirtti.

Verhagen, demokrasiyi koruyarak terörizmle mücadelenin mümkün olup olmadığı yönündeki soru üzerine de, terörizmle savaş ve insan haklarına saygının eş güdümlü olarak yürütülmesi gerektiğini ifade ederek, "Eğer terörü kınıyorsak, bunun sebebi insan haklarını ihlal ettiği ve bizim değerlerimizle örtüşmediği içindir. Dolayısıyla teröristlerle savaşta her zaman kendi değerlerimizi ve insan haklarını göz önünde bulundurmamız ve korumamız gerekiyor" dedi.

Konuk bakan, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, aşırı tepkilerin sorunu çözemeyeceği yönündeki sözlerine tamamıyla katıldığını sözlerine ekledi.

AA