kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
7 Ekim 2008, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Zur Hausen (HPV)... Alman bilim adamı, 80'li yılların başında rahim ağzı kanserinin nedeni HPV virüsünü keşfetmişti. Ödül parasıyla ne yapacağına karar vermediğini söyledi.

Nobel Tıp Ödülü virüs kâşiflerine

SAĞLIK SERVİSİ
06.10.2008
2008 Nobel Tıp Ödülü, HIV virüsünü keşfeden iki Fransız ile rahim ağzı kanseri virüsünün kâşifi Alman bilim adamlarının..
2008 Nobel Tıp Ödülü'nü kazanan bilim adamları dün açıklandı. Alman Harald zur Hausen, Fransız Francoise Barre-Sinoussi ve Luc Montagnier, bu ödüle 2008'de layık görülen isimler oldu. İsveç'in Karolinska Enstitüsü'nden yapılan açıklamada, iki Fransız bilim adamının AIDS'e neden olan HIV virüsünü, Alman bilim adamının da rahim ağzı kanserini tetikleyen İnsan Papilloma Virüsü (HPV) keşifleriyle bu ödüle layık görüldükleri bildirildi.

GEÇ GELEN ÖDÜL...
AIDS'li ilgili çalışmalarıyla bu yılki ödülü paylaşanlardan Fransız bilim adamı Francoise Barre-Sinoussi, AIDS aşısı çalışmalarının "bir dizi başarısızlık" olduğunu söyledi. Luc Montagnier'le, AIDS'e yol açan virüs HIV'i keşfettikleri için ödüle layık bulunan Barre-Sinoussi, 25 sene önce virüsü bulduklarında AIDS salgınını durdurabileceklerini düşündüklerini belirterek, "O zamanlar çok safmışız" dedi. Rahim ağzı kanserine yol açan virüs olan HPV'yi bulduğu için ödülü alan Harald zur Hausen de ödülün sürpriz olduğunu söyledi. Zur Hausen virüsü 1980'lerin başında keşfetmişti. HPV virüsünün yol açtığı rahim ağzı kanseri için yüzde 90 etkili bir aşı var. HIV virüsünün tedavisi yok ancak yeni geliştirilen ilaçlarla virüsü taşıyanlar uzun yıllar yaşayabiliyor. Ödüllerin yaklaşık çeyrek asır sonra gelmesinin nedeni ise, yıllar önce yapılan bu keşiflerin günümüzdeki tedavileri mümkün kılması...
Haberin fotoğrafları