kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
7 Ekim 2008, Salı
Sabah
 
Haberler Spor Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Magazin Sağlık Televizyon Yazarlar Kültür Sanat
 
24 Saat
24 Saat

Gençler dört saatte bir mutlaka yemek yemeli

ESRA TÜZÜN
ESRA TÜZÜN
06.10.2008
Gençlik dönemlerinde sağlıklı ve güzel görünmeleri için ailelerin çocuklarına diyetisyen gibi davranması gerektiğini belirten Prof. Dr. Atilla Büyükgebiz: Gençlerin beslenme düzeni farklıdır. Fast food yerine ev yemekleri yemeliler, ara öğünlere de mutlaka dikkat edilmeli..
Acıbadem Hastanesi Ergenlik ve Sorunları Bölümü Başkanı Prof Dr. Atilla Büyükgebiz hem sorularımızı yanıtladı, hem de ergenlik dönemine adım atan gençlerin ailelerine beslenme konusunda önemli tavsiyelerde bulundu:

* Gençlik çağına geçiş yapan bir çocuğun beslenmesinde nelere dikkat etmek gerekir?
Özellikle ergenlik dönemi öncesi yetersiz ve dengesiz beslenen çocuklar, ergenlik döneminde bu alışkanlıklarını sürdürürlerse; bazı sağlık sorunlarıyla karşılaşabilirler. Gençlik döneminde kaybedilen suyun yerine konması çok önemlidir. Bu nedenle, bol su içilmelidir. Ergenlere ayrıca D vitamini desteği önerilmektedir. Bunun nedeni, kemik gelişiminin en fazla ergenlik döneminde olması ve D vitaminine ihtiyacın artmasıdır. Bu öncül D vitamininin aktif hale gelmesi için güneş ışığına ihtiyaç vardır. Ergenler güneş ışığından yeterince faydalanmalıdır.

B12 ALSIN
* Gençlerin dengeli beslenmesi için nelere dikkat edilmeli?
Ergenlik dönemindeki kızların enerji ihtiyacı bin 800-2 bin 500, erkeklerinki ise 2 bin 500-3 bin 500 kalori kadardır. Burada önemli olan; alınan enerjinin protein, yağ ve karbonhidratlardan gelen oranıdır. Vitamin ve mineraller de eşit derecede önemlidir fakat sadece küçük miktarlarına gerek duyulur ve enerji olarak kullanılmazlar. Ergenlik döneminde enerji gereksinimindeki artışa paralel olarak vitamin, riboflavin, niasin, folik asit ve B12 vitaminlerine ihtiyaç artar. Cinsel olgunlaşma dönemine geçilen bu evrede ayrıca A, C, E vitaminlerine, kemik yoğunluğunun yeterli hale gelebilmesi için D vitaminine ve özellikle de kalsiyum ve demire olan ihtiyaç da artar. Ergenlik döneminde kemik gelişimi ve kas yapısı söz konusudur ve bunun için gıdalarla alınan protein, kalsiyum ve demir kullanılır. Besinler uzun aralıklarla alındığında, vücutta proteinden çok yağ yapımı olur. Bu nedenle öğün aralıkları çok önemlidir ve en çok dört saat arayla olmalıdır. Gençlerin dört saatte bir ara öğünlerle birlikte yemek yemesi gerekir.

KAHVALTI ETSİN
* Gençler için en önemli öğün hangisidir?
En önemli öğün kahvaltıdır. Okuldaki başarı ile kahvaltı yapma alışkanlığı arasında doğrudan bir ilişki vardır. Vücudumuz uyurken bile çalışmaya devam eder. Akşam yemeği ile sabah kahvaltısı arasında geçen 12 saatlik sürede vücut, besinlerin tümünü kullanır. Sabah kalkıldığında kahvaltı yapılmazsa, beyinde yeterince enerji oluşmaz. Bu durumda yorgunluk, baş ağrısı, dikkat azlığı gibi sıkıntılar yaşanır. Kahvaltı yapmayan beden, kendi deposundan kullanır ve bu yüzden hastalıklar karşısındaki direnci düşer. Kahvaltıda günlük enerjinin dörtte birinin karşılanması gerekir. Günlük 2 bin 200 kalori alması gereken bir çocuğun kahvaltıda alması gereken kalori miktarı 500-600'dür. Özellikle aile ve eğitmenler, ergenleri bu konuda bilinçlendirmelidir. Yapılan araştırmalar, öğrenilen bilgilerin beyinde korunabilmesi için öğrenimden sonra yeterli ve dengeli beslenmenin gereğini ortaya koymaktadır. Bu da; ikindi kahvaltısı veya öğünü ile sağlanabilir.
Haberin fotoğrafları