kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
7 Ekim 2008, Salı
Sabah
 
Haberler Spor Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Magazin Sağlık Televizyon Yazarlar Kültür Sanat
 
24 Saat
24 Saat

Hamileyken yorgun düşmek duyguları şiddetlendirir!

06.10.2008
Anne olmayı düşünenler, anne olacağı haberini alanlar ya da yeni anne olanlar! 'Hamilelik ve Doğum Rehberi' ile bilinçli bir anne olabilirsiniz..
Paula Spencer ile Parenting dergisinin editörlerinin hazırladığı 'Hamilelik ve Doğum Rehberi' kitabı anne olmaya hazırlananların ve yeni annelerin en büyük yardımcısı olacak. Çalışan ve anne olan kadın için de önemli bilgilerin yer aldığı kitapta, annenin erken dönem çalkantılarıyla nasıl baş edeceğinin de yanıtı var. Eğer yeni anneyseniz işte huzura kavuşmak için yapacaklarınız:

Yapmanız gerekenler

* Dinlenmek: Yorgunluk duyguları şiddetlendirir. Yürümek yerine oturun; oturmak yerine ayaklarınızı uzatın, ayaklarınızı uzatmak yerine yatın sözcükleri yeni annelerin sloganı olmalıdır.

* Destek: Yalnızca yemek pişirmek, bez değiştirmek gibi gündelik işlerde alacağınız destek yeterli değildir; başarılarınızı, korkularınızı, öfkelerinizi paylaşacağınız kişilerin duygusal desteğini de almalısınız. Bulunduğunuz yerdeki anne destek gruplarını, emzirme destek gruplarını, doğum sonrası egzersiz sınıflarını araştırın.

* Zaman ayırın: Kendi fiziksel ve zihinsel gereksinimlerinizi karşılamayı ihmal etmeyin. Tüm zamanınızı bebeğinize vermek aranızdaki bağı güçlendirir ama aynı zamanda pişmanlık ve yorgunluğu tetikler. Pillerinizi şarj etmek için çaba gösterin. Beş dakika beşiğinde ağlamak bebeğe zarar vermez. Ya da koltuğuna yatırıp banyoya getirebilirsiniz.

* Duygulara çıkış: Her yeni annenin içinde biriken duygularını boşaltacağı, güvendiği bir arkadaşı, annesi ya da eşi gibi bir-iki 'güvenli limanı' olmalıdır. Belki bir internet grubuna katılmak, dua etmek ya da günlük tutmak size daha iyi gelebilir. Seçtiğiniz liman ne olursa olsun sansürlendiğinizi, yargılandığınızı, acele ettirildiğinizi hissettirmemelidir.

* Bilgi edinmek: Annelik yalnızca temel içgüdülere dayanmaz; neler yapmanız gerektiğini öğrenmelisinz. Kitap ve dergi okumanın dışında annenizden, kadın-doğum ve çocuk doktorlarınızdan, arkadaşlarınızdan, anne destek gruplarından ve internetten cevaplar bulmaya çalışmalısınız. Anne olmanın tek bir doğru yolu olmadığını aklınızdan çıkarmayın. Uzmanlar arasında bile fikirbirliği olmadığından, neyi nasıl yapacağınız hakkında 'kurallara' bağlı kalmaya çalışırsınız, çıldırırsınız. Çeşitli fikirler edinin ve içgüdülerinize güvenin.

* Gevşeme: Gerçi soluk alma egzersizlerinin ve görselleştirmenin de yardımı olur ama bunların dışında yeni annelerin işler ters gittiği zaman kendini bu akışa uydurmasını da öğrenmeleri gerekir. Çıtayı fazla yükseltmeyin. Yalnızca anı yaşayın ve kaygıya kapılmayın. Bir film izleyerek sütlü bir içecek hazırlayarak ya da bahçenizdeki çiçeklerden bir buket yaparak kendinizi şımartın.
Haberin fotoğrafları