kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
2 Ekim 2008, Perşembe
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Çizerler
Sabah Günaydın Cuma Cumartesi Pazar
 
24 Saat
24 Saat
Günaydın  
Dr. Eren Eroğlu
Ailenizin doktoru

Ramazan ayı bittikten sonra kabızlık nasıl giderilir?

Artık Ramazan bitti ama oruç tutmaya ve iftara sahura alıştık. Fakat benim Ramazanın başından beri süregelen bir kabızlık problemim var. Biliyorum, bu durum bir süre böyle gidecek. Bundan kurtulmak ve eski düzenime çabuk kavuşmak için ne yapmalıyım? Hüseyin Y./Niğde

Düzenli bağırsak hareketleri ve aksatmadan tuvalete çıkmak birçok etmenin bir araya gelmesi ile ortaya çıkar. Öncelikle, tüm bunlar alışkanlıktır. İnsanın kendisi ve bünyesi bilir ki; günün belirli saatlerinde tuvalete gitmelidir. Bu her insanda farklı olabilir, ama genellikle sabah, ilk akla gelen zamandır.

ORUÇ DEĞİŞTİRİR
Bunun yanında tuvalete gitme hissini uyaracak yeterli hacimde gaitanın (dışkı) olması gerekir; yani uygun miktarda posalı gıda yenmelidir ki bu hacim tutturulsun. Ek olarak, bağırsaklarda ilk hareketlenmenin ortaya çıkabilmesi için genellikle az da olsa bir şeyler yemenin faydası vardır. Ramazan ayında ise tüm bunlar farklılaşır. İlk olarak beslenme zamanları ve şekli değişir. Bir şeyler yeme ile tetiklenen bağırsak hareketleri, sabahları oruç olunduğundan ortadan kalkar ve beden, günlük alışkanlıklarını yerine getiremez hale gelir. Bunun sonucu da çoğu kişinin yaşadığı kabızlıktır. Oruca bağlı kabızlık tedavisinde yapılması gereken şey; en kısa zamanda eski davranış ve beslenme tarzına dönmeye çalışmaktır.

ILIK SÜT YARARLI
Kişi başlarda ihtiyaç hissetmese bile eskiden nasılsa öyle tuvalete gitmeli ve orada bir süre geçirmelidir. Bunun yanında, bol taze sebze içeren posalı bir diyet bu konuda çok yardımcı olacaktır. Sabah içilen bir bardak çayın, sütün ya da ılık suyun her zaman faydası vardır.