kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
2 Ekim 2008, Perşembe
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Batma korkusu garantiye zorluyor

01.10.2008
ABD'den sonra Avrupa'da da finans kurumlarının peş peşe zor duruma düşmesi üzerine bankalardan para çekilişine engel olmak amacıyla mevduat güvencesi sınırı yükseltiliyor. İrlanda'dan sonra İngiltere de mevduat güvencesini artırarak 50 bin sterline çıkardı. ABD'de ise sınırın 250 bin dolara yükseltilmesi gündemde..
ABD'den Avrupa'ya yayılan finans krizi bankaları sarsmaya devam ederken devletler sarsıntının domino etkisiyle diğer bankaları etkilemesine engel olmak için mevduat güvencesi silahını kullanmaya başladı. İrlanda'nın mevduat güvence sınırını 20 bin Euro'dan 100 bin Euro'ya yükseltmesinden sonra, İngiltere de mevduatların 50 bin sterlinlik (90 bin dolar) kısmını garanti altına aldı. Düne kadar bankanın iflası halinde mevduatın sadece 35 bin sterlinine güvence veren İngiltere, yeni uygulamayla banka müşterilerinin kendilerini güvende hissedip, bankalardaki paralarını çekmeye kalkışmasını önlemeye çalışıyor. Buna rağmen Maliye Bakanı Alastair Darling üzerinde, gerek sektörden gerekse halktan mevduatların tümünün garantiye alınması yolundaki baskı olduğunu belirtiliyor.

ABD 250 BİN DOLARA ÇIKARIYOR
ABD'de kurtarma planına dönük yeni formülde ise sigortalanacak mevduat limitlerinin 100 bin dolardan 250 bin dolara yükseltilmesi öngörülüyor. Böylece, bankacılık sistemine güvenin artması ve bankaların yeni krediler vermeleri yönünde cesaretlendirilmesi amaçlanıyor. Dünya üzerinde mevduatı sigortası uygulaması 118 ülkede görülüyor. Sigorta miktarı ülkeden ülkeye değişirken, AB'de en düşük rakam 20 bin Euro. Türkiye de geçmişte yaşanan finansal krizlerin sarstığı güveni sağlamak için zaman zaman sınırsız mevduat güvencesini uygulamaya sokmuş, İmar Bankası'na el koyma kararıyla birlikte 3 Temmuz 2003'ten itibaren mevduatları sınırsız sigorta kapsamına almıştı. 5 Temmuz 2004 tarihinde, sigorta kapsamını AB standartlarına yaklaştırarak 50 bin YTL'ye indirmişti.

SINIRI ARTIRMAK GEREKSİZ'
Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'nun (TMSF) Mart 2008 verilerine göre, Türk bankacılık sisteminde mevduat ve katılım bankalarındaki mevduat 390 milyar YTL. Bunun 117 milyar YTL'si, bir başka deyişle miktarın yüzde 30'u sigortaya tabi. Hesap sahiplerinin ise toplam yüzde 87.8'i sigorta kapsamında bulunuyor. Denizbank Genel Müdürü Hakan Ateş, mudilerin tamamına yakınının 50 bin YTL'lik garantiden yararlandığına işaret ederek, "Sistem halkın parasının yüzde 88'ini güvence altına alıyorsa, bu yeterlidir. Güvence sınırını artırmak, sigorta fonuna yatırılacak primi o oranda artırmanın habercisi. Sigorta primi zaten yüksek. Ekstra maliyet getirmenin gereği yok" dedi.
Haberin fotoğrafları