kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
22 Eylül 2008, Pazartesi
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Çizerler
Sabah Günaydın Cuma Cumartesi Pazar
 
24 Saat
24 Saat
Günaydın  
Dr. Eren Eroğlu
Ailenizin doktoru

Erkekler neden kadınlara göre daha kısa ömürlü?

27 yaşında bir erkeğim. Çevreme bakıyorum da; ileri yaştaki insanların çoğu kadın. Erkekler hep daha erken yaşamlarını yitirmişler. Bu durumun sebebi nedir? Mustafa Ç./İstanbul

Gözleminiz doğru; gerçekten etrafa göz atarsanız eşi vefat etmiş birçok kadın görürsünüz. Benzer sayıda erkeğe rastlamak mümkün değildir.
Bunun izafi bir tarafı var aslında; o da toplumumuzda evli çiftlerde erkeğin genellikle yaşça daha büyük olması ve eşlerinden daha önce yaşamını yitirmesidir. Fakat işin gerçek tarafı da bu görüntüye uyar. O da, erkeklerin kadınlardan ortalama 6 yıl daha kısa yaşadıklarıdır.
Bir çarpıcı bilgi ise; 90 yaşına erişebilen kadınların erkeklere göre üç kat fazla olduğudur. Bu istatistiksel bilgiler her ne kadar yabancı kaynaklı olsa da, ülkemiz için de rahatlıkla geçerli sayılabilir. Neden bu böyledir diye bakacak olursak:

YAŞAM ŞEKLİ ETKİLİ!

Sebeplerin başında kalpdamar hastalıkları gelir. Erkeklerde gerek genetik yapıları, gerek vücutlarını kullanmaktaki fütursuzlukları nedeni ile kalp-damar hastalıklarından vefat sayısı kadınlara göre kat be kat fazladır.
Erkekler yaşamlarını daha çok dışarıda sürdürür.
Evin güvenli ortamından uzak ve dışarıdaki fiziksel ve duygusal kötülüklere açık bir ömür; doğaldır ki daha kısa olacaktır.
Sigara, alkol ve madde bağımlılığı erkeklerde daha sıktır.
Savaşta, çatışmalarda ya da kazalarda hayatını kaybedenler; daha çok erkeklerdir.

YARDIM ALMAZ!

Erkekler, yetiştirilme şekilleri gereği yakınmazlar ve yardım istemezler.
Bir erkek çocukluğundan itibaren 'erkek gibi davranmak', 'acıyla başa çıkmak' ve 'yenilmemek' üzere eğitilir. Yardım kabul etmez ve hastalıkları da dahil olmak üzere zayıflıklarını dile getirmez. Halbuki kadınlar; sağlık için her türlü yardıma açıktırlar. Araştırırlar ve çözüme ulaşmaya çalışırlar n Erkeklerin bir olumsuzluğu yok sayarlarsa, o problemin ortadan kalkacağını sanmak gibi bir huyları vardır. Aynı hastalık nedeni ile doktora başvuran erkeklerin durumu, çoğunlukla kadınlara göre daha ağırdır. Durum böyle iken; kadınlar kadar uzun yaşamak isteyen bir erkeğin ilk yapması gereken kadınların nasıl yaşadıklarını gözlemek olmalıdır.