kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
25 Eylül 2008, Perşembe
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Çizerler
Sabah Günaydın Cuma Cumartesi Pazar
 
24 Saat
24 Saat
Günaydın  
Dr. Eren Eroğlu
Ailenizin doktoru

Geceleri deliksiz bir uyku çekmek hayal değil!

Son bir yıldır uyuduğum uykudan memnun değilim. Önceleri iş stresinden uyuyamıyordum. Artık uyuyamamak bende stres yaratıyor. İlaç kullanmak da istemiyorum. Bana ne tavsiye edersiniz? Metin C./İzmir

Tespitiniz doğru. Bazen bir bakarsınız; sonuç sebep haline gelir. Bu nedenle bir şekilde bu kısır döngüyü kırmak lazım. İyi uyuyun ki; stresiniz azalsın. Stresiniz azalınca zaten iyi uyumaya başlarsınız. İşte bu konuda size yardımcı olabilecek bazı ipuçları:

YASTIĞA ALIŞIN
* Yatağa giriş ve kalkış saatleri hafta sonu da dahil olmak üzere, düzenli olsun.
* Yatmadan önce diş fırçalamak, duş yapmak, saatin alarmını kurmak gibi hareketler; insanı uyku havasına sokar.
* Yatılan yer; karanlık, sessiz ve serin olmalıdır. Yatak odası sadece yatmak için kullanılmalı, burada yemek yemek, televizyon seyretmek gibi alışkanlıklardan kaçınılmalıdır. Kalın perdeler ışığı kesmekte, kulak tıkaçları ise rahatsız edici gürültüleri önlemekte faydalı olabilir.
* Dizlerin arasına ya da bele yastık koymak bazı kişileri daha rahat hissettirebilir. Bel ağrısı olanlar düz yatıp bacakları yükseltecek şekilde altına yastık sıkıştırırlar ise, daha rahat uykuya dalabilirler.
* Fiziksel egzersiz yapmak bedeni rahatlatıp uykuyu kolaylaştırır. Ama uyku vaktine yakın yapılırsa tam aksine kalp-damar ve sinir sistemini uyararak uykuya geçişi engeller.

ILIK DUŞ ALIN!
* Gerginlik ve endişe uykunun baş düşmanlarıdır. Yatmadan önce kitap okumak ya da ılık bir duş almak fayda edebileceği gibi; uygulanacak değişik rahatlama tekniklerinin de yararı olabilir.
* Yatmadan önce kafeinli içeceklerin alınması, çikolata gibi uyarıcıların yenilmesi, iştah kesici ilaçların kullanılıyor olması ve idrar söktürücülerin alınması uyku ritmini bozabilir. Bunlardan mutlaka kaçınılmalıdır.