kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 1 Eylül 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Günaydın 
Dr. Eren Eroğlu
Ailenizin doktoru

Tatilden döndüm, yorgunum!

Birkaç senedir dinleneceğim diye tatile gidiyorum. Orada iyiyim ancak eve dönünce elim ayağım kalkmıyor. Neden tatilden yorgun dönüyorum? İpek E./İzmit

Tatil sonrası görülen yorgunluk aslında fiziksel değil, içsel bir yorgunluktur. Bu kadar kısa süre içerisinde birbirinden tamamen farklı düzenlere ayak uydurmakta bedenin ve ruhun çektiği zorluğa bağlıdır... Düşünün bir yıl boyunca yattığınız, kalktığınız, yediğiniz, içtiğiniz saat, günlük yaptığınız işler tamamen değişiyor. Beden bu duruma uyum göstermekte zorlanacakken, devreye tatil heyecanı ve yükselmiş adrenalin seviyesi giriyor. Siz de, o uyum dönemini fark etmeden geçiriyorsunuz.

UZATMAYIN!
Her şey yolunda giderken ve artık tatil yaşamı günlük ritminiz haline dönmüşken, bir bakıyorsunuz zaman geçivermiş ve siz evinize dönmüşsünüz. Bu sefer yeni bir uyum periyodu başlıyor. Beden saati kendini yeni yatış- kalkış, yeme-içme hatta tuvalet düzenine alıştırmak zorunda. Fakat bu sefer tatile gidişten farklı olarak heyecan ve yüksek adrenalin yok; aksine tekrar günlük sıkıntıların içine dönme ve yaşam sorunlarını çözme çabası var. Çocuğun okulu, telefonun faturası derken; bir de bakıyorsunuz tatilde biriktirdiğiniz iyi hisler uçup gidivermiş ve kolunuzu kaldıramıyorsunuz. Dönüşte yaşayacağınız sıkıntıları azaltmak için tatilinizi kısa tutun. Bir haftayı geçmeyen tatillerde beden yeni düzene kendini daha alıştıramadığından, eskiye dönüşü yadırgamayacaktır.

AYNI SAATTE UYUYUN!
Mümkünse tatilde de günlük düzeninizi değiştirmeyin. Aynı saatte yiyip için ya da yatıp kalkın. Tatil dönüşüne çözüm bekleyen önemli işler bırakmayın. Döndüğünüzde sizi uğraştıracak önemli problemler, ruhsal sıkıntınızı artırıp kendinizi daha fazla yorgun hissetmenize sebep olacaktır. Sizi dinç tutacak ve sıcak havaları hasarsız geçirmenize yardımcı olacak bol sulu, meyveli ve sebzeli bir diyet; tatil dönüşünde de işe yarayacaktır. Eğer, "Evdeymiş gibi yaşayacaksam, geride bıraktıklarımı kafamdan silip atamayacaksam; nerede kaldı tatil?" diyorsanız, o zaman yaklaşık bir hafta yorgun hissetmeyi göze alın. Ne de olsa, sonunda geçecektir.