kapat
E-gazete
|
Hava Durumu
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
English
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
4 Eylül 2008, Perşembe
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Çizerler
Sabah Günaydın Cuma Cumartesi Pazar
 
24 Saat
24 Saat
Günaydın  
Dr. Eren Eroğlu
Ailenizin doktoru

Sahurda tıka basa yerseniz mide reflüsünü tetiklersiniz

Sahurda yemek yiyip yatıyorum. Sabah kalkınca bütün yediklerim ağzıma geliyor. Yaşadığım sıkıntı öğlene kadar devam ediyor. Neden böyle bir sorun yaşadığımı anlayamıyorum. Bana nasıl bir önlem almamı önerirsiniz? Sahurda yemeyeyim mi? Ali K./İzmit

Anlattıklarınız özellikle tıka basa yendiğinde daha çok belirti veren mide reflüsüne benziyor. Bu rahatsızlıkta midenin içindekiler yemek borusuna geri kaçar. Bu da, asitli maddelere dirençli olmayan yemek borusunda yanıklara sebep olur. Hasta mideden göğse doğru çıkan yanma, şişkinlik, gaz gibi şikayetlerden yakınır. Ağzına gıdalar ya da acı bir su gelebilir. Reflünün sebebi; mideden yukarı doğru kaçışı önleyen kapağın bir sebeple tam görev yapamamasıdır. Özellikle fazla kilolularda çok sık görülür.

KEMER SAKINCALI
Yapılması gerekenlerin başında; mide içi basıncını çok artırmamak gelir. Bunun için tek seferde fazla yememek, sıkı kemer bağlamamak gelir. Bunun yanında kimyon, susam, kahve ve sigara gibi bazı gıdalar mide kapağının tam kapanmamasına sebep olabilir. Şikayeti olanlar, bunlardan mutlaka kaçınmalıdır. Mide asidini düşürerek yemek borusundaki tahribatın düzelmesine fırsat tanımak için hekimler tarafından bazı ilaçlar önerilebilir.

YASTIĞINIZI SEÇİN!
Size gelince; önerebileceğim iftarda tek seferde çok yememenizdir. Orucu açtıktan 2 saat sonra tekrar bir şeyler yiyebilir ve bunu belirli aralıklarla tekrarlayabilirsiniz. Az yeme tavsiyesi, sahur için de geçerli. Ayrıca, sahurda tok karnına hemen yatmanız gerektiği için uygun olan yüksek yastık kullanmanızdır. Böylelikle yiyecekler, kolayca yemek borusuna kaçamayacaktır.