kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
28 Eylül 2008, Pazar
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

ABD'de Wachovia sıraya girdi İngiliz'i mortgage korkusu aldı

27.09.2008
Finansal krizin giderek derinleştiği ABD'de Washington Mutual'ın ardından Kuzey Carolina merkezli Wachovia'nın da batması bekleniyor. Citigroup'un başını çektiği konsorsiyum banka ile ilgileniyor..
ABD'de finansal kriz bankaları vurmaya devam ederken Citigroup, Kuzey Carolina merkezli Wachovia'yı satın almak için görüşmeler yapıyor. Önceki gün Wall Street Journal tarafından yazılan habere göre yüzde 27 değer yitiren Wachovia'yı almak için Citigroup, Well Fargo ve Banco Santander birlikte hareket ediyorlar. Habere göre konsorsiyum üyeleri, önceki gün batarak JPMorgan Chase tarafından 1.9 milyar dolara satın alınan ABD'nin en büyük batığı Washington Mutual'da (WaMu) uygulanan taktiğin aynısını şablon olarak kullanıyor. Bunun için de 'bekle ve gör' taktiği uyguluyorlar. Aynı konsorsiyum daha önce Washington Mutual'ı da satın almak için ilgilenmişti. Analistlere göre benzer taktik şimdi de Wachovia için uygulanacak. Ancak konuşulanlar arasında hükümetin Wachovia'ya yardım edebileceği de yer alıyor. İki şirketin de yapısal olarak farklılıkları bulunuyor. Wachovia'nın piyasa değeri 21.6 milyar dolar civarında.

FORTİS'TE SATIŞ HIZLANDI
Krizin Avrupa ayağında ise Fortis bulunuyor. 14.6 milyar dolarlık varlığını satacağını önceki gün açıklayan banka likidite problemi olduğu yönündeki iddiaları yalanlarken dün de varlık satışını hızlandıracağını açıkladı. Belçika Hükümeti hesap sahiplerine garanti verirken Fortis CEO'su Herman Verwilst, 5 günden bu yana hisse fiyatında yaşanan düşüşün birçok dedikodu ve hassasiyetten kaynaklandığını dile getirdi.

KAMULAŞTIRILABİLİR
İngiliz mortgage devi Bradford & Bingley de İngiltere'de emlak piyasasında yaşanan daralma nedeniyle zor günler geçirirken dün gazetelerdeki haberlere göre hükümet, şirketin kamulaştırılması için planlar yapıyor. 1 yıl kadar önce İngiltere'de iflas eden Northern Rock da kamulaştırılmıştı. Şirket sözcüleri finansman konusunda kesinlikle problem olmadığını ve sorunun dedikodulardan kaynaklandığını iddia etseler de şirket perşembe günü özellikle mortgage bölümünde çalışan 370 kişiyi işten çıkaracağını duyurdu. Yayınlanan son raporlara göre İngiltere'de ev fiyatlarındaki düşüş de hızlandı. Ağustosta ev fiyatları yüzde 1.9 düşerken yılın başından bu yana yüzde 4.9'a yükseldi. İrlanda ekonomisi ise 1983'ten beri ilk kez daraldı ve konut sektöründeki gerilemeyle yüzde 0.5 küçüldü.