kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
28 Eylül 2008, Pazar
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
TUNCAY ÖZKAN Sabaha kadar süren sorgulama sonunda tutuklama kararı çıktı.

'Terör örgütü üyesi' olmaktan tutuklandı

VELİ SARIBOĞA
27.09.2008
Tuncay Özkan'la birlikte 6 kişi, terör örgütü üyesi olmak ve örgüt adına faaliyetten tutuklandı. Aylık gelirini 4 bin YTL olarak açıklayan Özkan, 'Darbe yaptırmaya teşebbüsle' suçlandı..
Ergenekon soruşturması kapsamında düzenlenen 9'uncu dalga operasyonunda gözaltına alınan gazeteci Tuncay Özkan, eski Esenyurt Belediye Başkanı Gürbüz Çapan, eski İstanbul Organize Suçlar Şubesi Müdürü Adil Serdar Saçan, emekli hâkim albay Tanju Güvendiren, Aydınlık Dergisi hukuk danışmanı ve yazarı avukat Emcet Olcaytu, psikolog Hüseyin Nazlıkul, 'örgüt üyesi olmak ve örgüt adına faaliyette bulunmak' suçlarından tutuklanarak cezaevine konuldu. Özkan'ın doktoru kardiyalog doktor Mesut Özcan, 'örgüt üyesi olmak', polis memuru Adnan Kılıçaslan ise 'örgüte yardım yataklık' suçlarından tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. Sorgularının ardından Beşiktaş'taki özel yetkili İstanbul Adliyesi'ne çıkarılan şüphelilerden gazeteci Adnan Bulut ile adli bilir kişi Mahir Akkar ve 'Biz kaç kişiyiz' platformu İstanbul başkanı Murat Ağırel ise savcılık tarafından serbest bırakıldı. Şüpheliler adliyeye önceki gün öğle saatlerinde getirilmeye başlandı. Savcılık sorguları gece yarısı 23.50'de sonra erdi. Tutuklanma istemiyle nöbetçi 13 Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilen zanlıların buradaki sorgusu ise 03.15'de başladı. Sabah 08.00'de ise hakim tutuklama kararlarını açıkladı.

"TÜRKİYE ÇÖLLEŞİR"
Tutuklanarak cezaevine gönderilen gazeteci Tuncay Özkan'a sorgusunda Cumhuriyet mitingleri, CHP ile ilişkisi ve vergi borçları soruldu. Kimlik tespitinde bir çocuk babası ve yüksekokul mezunu olduğunu beyan eden Özkan, aylık gelirini 4 bin YTL olarak açıkladı. Savunmasında 25 yıllık gazeteci olduğunu, çok sayıda kitap yazdığını, bunların araştırmaya yönelik olduğu için çok sayıda kişiyle görüştüğünü ifade eden Özkan, "Aleyhime delil olarak mahkemeye sunulan telefon görüşme tutanakları belli bir döneme ilişkindir. Gazetecilik hayatım boyunca tüm görüşmelerim kayıt edilseydi bunlardan yüz binlerce ortaya çıkardı. Bu şekilde baskı ve dinlemelerle benim gibi özgürce düşünen ve düşündüklerini dile getiren insanları sustururlarsa Türkiye çölleşir" dedi. Savunmasında son 4.5 yılda 908 konferans, 53 miting düzenleyip 12 kitap yazdığını ifade eden Özkan, "Sivil toplum içerisinde yer almayıp da haksızlıklar karşısında susmayı mı tercih etseydim? Kimseyle telefonda görüşmese miydim?" diye konuştu.

"BEN ÇIKARDIM"
Suçlamaları kabul etmeyen eski polis müdürü Adil Serdar Saçan da aylık kazancının bin 500 YTL olduğunu belirterek, Ergenekon' la ilgili ilk soruşturmayı kendisinin başlattığını kaydetti. Saçan kendisini söyle savundu: "İçinde bulunduğum iddia edilen örgütle ilgili ilk çalışmayı 2001'de DGM'den aldığım proje çalışması izniyle ben başlattım. Soruşturmayı daha sonra İstihbarat Şube'ye bıraktım. Bugün soruşturmaya ve davaya esas olan bilgi ve belgeler benim zamanımda toplanmıştır. Çekirdek yapıyı o dönemde çözdüm. Ancak o dönemde DGM Savcısı soruşturma izni vermedi. Ancak ben bu bilgi ve belgeleri muhafaza ettim. Soruşturmayı başlatan emniyet müdürü olarak önemli tanık olabilecekken şüpheli haline getirildim. Bu durumu takdirinize sunuyorum."
Haberin fotoğrafları