kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
25 Eylül 2008, Perşembe
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Önceki gün ABD bankacılık komitesinde terleyen Hazine Bakanı Henry Paulson ile FED Başkanı Ben Bernanke dün de Karma Ekonomi Komitesi'nde soruları yanıtladı.

ABD'nin planı Kapalıçarşı'da alışveriş pazarlığına dönüştü

25.09.2008
700 milyar dolarlık kurtarma planıyla ilgili tartışmalarda Türkiye örneği de verildi. Hazine Bakanı kongrede planı savunurken bir senatör, talepleri Kapalıçarşı pazarlığına benzettti..
ABD'nin 700 milyar dolarlık kurtarma paketi Washington'da sıkı tartışmalara neden oluyor. ABD Hazine Bakanı Henry Paulson ve ABD Merkez Bankası Başkanı Ben Bernanke, Senato Bankacılık Komitesi'nde senatörlerin soru yağmuruna tutuldu. Bir Kongre üyesi, komitedeki çetin görüşmeleri Turkish Bazaar sözleriyle Kapalıçarşı'daki pazarlıklara benzetti. Başkanlık seçimlerine yaklaşık 6 hafta kala ekonomi ABD'nin 1 numaralı sorunu oldu. Kongre'nin 700 milyar dolarlık kurtarma paketinin geciktirmesi halinde tüm ABD ekonomisinin riske girebileceği uyarıları yapılıyor. Paulson, ülkede finans sektöründeki krizin ABD için utanç verici olduğunun altını çiziyor ve tekrar tekrar aynı uyarıyı yapıyor: "700 milyar dolarlık plan mutlaka uygulanmalı.

'DURUM ABD İÇİN UTANÇ VERİCİ'
Bernanke ile birlikte önceki gün ABD Kongresinde bankacılık, dün de karma ekonomi komitesinde soruları yanıtlayan Paulson, bir Demokrat senatörün "Wall Street, Amerikan halkına bir özür borçlu değil mi?" diye sorması üzerine, "Bu durum ABD için utanç verici. Suçlanacak çok kişi ve kurum var, sorumsuzca kredi veren büyük finans kuruluşlarına yönelen çok suçlama var" dedi, FED Başkanı Bernanke de "Hata yapan çok kişi ve denetleyici var. Hataların ne olduğunu belirlememiz ve bunların tekrarlanmamasını güvence altına almamız gerek" ifadesini kullandı. Paulson, paketin Kongre tarafından acilen kabul edilmesi gerektiğini vurguladı. Ancak hem Demokrat Partililer'in hem de Cumhuriyetçilerin önde gelen bazı senatörlerini ikna edemedi. Bernanke FED'in büyümeyi desteklemek ve fiyat istikrarı için gerekli adımları da atacağını ifade etti. Mali gerginlik nedeniyle büyüme tahminleri konusunda belirsizliklerin bulunduğuna dikkati çeken Bernanke, dış ticaretin, büyümeye katkısının daha az olacağını, bu nedenle büyüme için gerekli önlemlerin alınacağını kaydetti. Bu açıklama sonrası Fed'in faiz indirimi yapma beklentisi arttı.