kapat
E-gazete
|
Hava Durumu
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
English
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
14 Eylül 2008, Pazar
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

"Gümrük vergi oranları üreticileri korumaya yetmiyor"

Giriş Saati : 14.09.2008 15:37
Yeni Haber
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Türkiye'nin gümrük vergi oranlarının üreticileri korumaya yetmediğini ifade ederek, ithalatta ek tedbirler alınması gerektiğini kaydetti.

TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar yaptığı açıklamada, bu yıl ayçiçeği üretiminin geçen yıla göre yüzde 20 artarak 1 milyon 25 bin tona ulaşmasının beklendiğini belirtti. Bayraktar, "Son yıllarda gerek ekim alanları gerekse verimde sağlanan artış ile ayçiçeği üretimi artırılsa da üretim her yıl ortalama 650 bin ton olan ayçiçeği yağı tüketimini karşılamıyor. Üretim açığı ithalatla karşılanıyor. Ayçiçeği fiyatları dört yıl boyunca artırılmazken, 2007 yılında yüzde 65 artışla kilosu 82.5 Ykr olarak gerçekleşti" dedi.

Dünyada hızla artan ayçiçeği tohum ve tohum yağ fiyatlarının Nisan ayından itibaren gerilemeye başladığını kaydeden Bayraktar, ayçiçeği tohum ithalatının önemli bölümünün gerçekleştirildiği Bulgaristan'da üretim artışına bağlı olarak düşen fiyatların ucuz ithalatı gündeme getirdiğini ifade etti. Bulgaristan'dan ithal edilecek ayçiçeği maliyetinin 60-62,5 Ykr olduğuna işaret eden Bayraktar, bu fiyatlarla Türkiye'deki üreticilerin rekabet etmesinin mümkün olmadığını vurguladı. Bu yıl bir kilo ayçiçeğinin maliyetinin 1 YTL olduğunun altını çizen Bayraktar, üreticilerin gelir elde edebilmesi için ayçiçeği fiyatının kilosunun 1,30 Ykr olması gerektiğini kaydetti.

Ancak, ayçiçeği hasadının başladığı bu günlerde piyasa fiyatın 70 Ykr'ye kadar gerilediğini belirten Bayraktar, Trakyabirlik ve Karadenizbirlik'in 76,5 Ykr olarak açıkladığı avans fiyatlarının artırması gerektiğini ifade etti. Fiyatların düşmesinde en önemli etkenin ucuz ithalat olduğunu kaydeden Bayraktar, üreticiyi koruyacak ek tedbirler alınmasını istedi.

"PİRİNÇTE MÜDAHALE FİYATI 1.2 YTL OLMALI"

Çeltikle ilgili gelişmelere de değinen Bayraktar, Türkiye'de çeltik üretiminin artmasına karşın ihtiyacı karşılayamadığına dikkat çekti. Türkiye'nin pirinç ihtiyacını ithalatla karşıladığının altını çizen Bayraktar, Türkiye'nin 16 ülkeden pirinç ithal ettiğini vurguladı. Dünya pirinç fiyatlarının da Temmuz'dan itibaren düşmeye başladığına işaret eden Bayraktar, şöyle devam etti:

"Çeltik hasadına Marmara Bölgesi'nde başlandı. Eylül sonuna kadar diğer bölgelerimizde de hasat artacaktır. Bu yıl mısır, fındık, ayçiçeği gibi ürünlerde gerçekleşen düşük fiyat çeltik üreticisini tedirgin ediyor. 2008 yılı çeltik üretim maliyeti olan 99 Ykr esas alınarak müdahale fiyatı belirlenmelidir. Buna göre müdahale fiyatı asgari uzun danelide 1.2 YTL, baldo çeşidinde ise 1.3 YTL olmalıdır."

ANKA