kapat
E-gazete
|
Hava Durumu
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
English
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
14 Eylül 2008, Pazar
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Açıkta satılan gıdalara dikkat

Giriş Saati : 14.09.2008 15:38
Yeni Haber
Çevre ve Tüketici Haklarını Koruma Derneği Başkanı Mustafa Göktaş, açıkta saklanan ve satılan gıdaların Ramazan ayında artış gösterdiğine dikkat çekerek, vatandaşları uyardı.

Açıkta satılan gıdaların besin zehirlenmesine neden olduğunu öne süren Göktaş, bu gıdaların tüketilmemesi gerektiğini belirtti. Göktaş, yaptığı açıklamada, Ramazan ayı nedeniyle "Ramazan fırsatçıları"nın artış gösterdiğini, bu nedenle açıkta saklanan ve satılan gıdaların halk sağlığını büyük bir tehlikeye soktuğunu kaydetti. Vatandaşları açıkta satılan gıdalardan uzak durmaları konus8undan uyaran Göktaş şöyle dedi:

"Özellikle ramazan aylarında sıklıkla rastlanan gıda zehirlenmeleri en çok yaşlıları ve çocukları olumsuz etkilediğini görüyoruz. Bir yandan aşırı sıcaklar, diğer taraftan ramazan ayı fırsatçıları tarafından açıkta satılan yiyecekler, besin zehirlenmesine yol açıyor. Hastalıklar da büyük artış görülüyor. Dolapta saklanmayan, açıkta kalan yiyecekler, gıda zehirlenmelerine yol açan en büyük etken. Ayrıca ramazan ayı dolayısıyla açıkta satılan yiyeceklerde artış olmasından dolayı toplu halde besin zehirlenmeleri de görülmekte. En fazla dondurma, pasta gibi süt ürünleriyle yapılan kremalı yiyecekler, taze olmayan balık, dışarıda bırakılmış ve iyi pişmemiş etler, tavuk ve pilavdan zehirlenenleri görüyoruz. Bu yüzden açıkta satılan gıda maddelerini almayın."

HİJYENE DİKKAT

Göktaş, bağışıklık sistemleri tam anlamıyla gelişmediği için gıda zehirlenmelerinin özellikle çocukları etkileyeceğine dikkat çekerek şu uyarılarda bulundu:

"Hijyen koşullarından emin olmadığınız yerlerde yemek yemeyin. El hijyenine dikkat edin, çocuklarınızın da ellerini hijyenik bir şekilde yıkamasını sağlayın. Meyve ve sebzeleri bol suyla yıkayın. Etleri iyice pişirin. Alışveriş sırasında ürünlerin üretim ve son kullanma tarihine mutlaka dikkat edin. Özellikle süt ve süt ürünlerinde çok daha dikkatli davranın. Gerek bakterilerin gerekse küflerin uygun sıcaklık ve nemli koşullarda ürediklerini, genellikle gıda maddelerinin tat, koku ya da görünüşünü değiştirmediklerini unutmayınız" dedi.(ANKA)