kapat
E-gazete
|
Hava Durumu
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
English
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
14 Eylül 2008, Pazar
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

İhracatçı KOBİ'lere sıfır faizli kredi başvurusu yarın başlıyor

Giriş Saati : 14.09.2008 15:39
Yeni Haber
Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, 6 bin 500 ihracatçı KOBİ'ye verilecek olan sıfır faizli kredi başvurularının 15 Eylül'de başlayacağını kaydetti.

Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan yaptığı açıklamada, bakanlığın imalatçı KOBİ'LER, imalatçı esnaf ve sanatkardan sonra şimdi de ihracatçı KOBİ'lere "sıfır" faizli ihracat destek kredisi vereceğini ifade etti. KOSGEB aracılığıyla, ihracatçı KOBİ'lere 100 bin dolara kadar 6 ay vadeli, vade sonunda defaten ödemeli, sıfır faizli ihracat kredisi verileceğini kaydeden Çağlayan, ihracatçı KOBİ'lere sağlanacak kredi hacminin toplam 650 milyon dolar olacağını vurguladı.

Çağlayan, uygulamanın 15 Eylül'den itibaren başlayacağına işaret ederek, bu programdan yararlanmak isteyen ihracatçı KOBİ'lerin, Ziraat Bankası, Halkbank, Vakıfbank, İş Bankası, Yapı Kredi Bankası, Garanti Bankası, Akbank ve Ekonomi Bankası'na başvurabileceğini vurguladı.

Başvuruların direkt olarak bankalara yapılacağını ifade eden Çağlayan, KOSGEB'e yapılan başvuruları belirlenen kriterlere göre değerlendireceğini, teminat sıkıntısı yaşayabilecek olan ihracatçı KOBİ'lerin ise Kredi Garanti Fonu'na (KGF) başvurabileceğine dikkat çekti.

Çağlayan, şöyle devam etti:

"Kredinin yüzde 30'u kalkınmada öncelikli yörelerdeki ihracatçı KOBİ'lere, yüzde 70'i de normal ve gelişmiş yörelerdeki ihracatçı KOBİ'lere kullandırılacak. Bu bölgeler arasında kullanılmayan kontenjanlar olursa diğer bölgelere tahsis edilecek. Programdan, 250 kişiden az çalışan istihdam eden, yıllık net satış hasılatı ya da mali bilançosu 25 milyon YTL'yi aşmayan, imalat sanayi sektöründe faaliyet gösteren, KOSGEB veri tabanına kayıtlı ve ihracat taahhüt eden KOBİ'ler yararlanabilecek."

"ESNAF VE SANATKARLAR İÇİN DEĞİŞİK UYGULAMALAR YAPILACAK"

KOSGEB'in kaynaklarını KOBİ'ler için seferber ettiklerinin altını çizen Çağlayan, istihdam kredisi faiz desteği uygulaması ile 25 bin kişiye istihdam sağladıklarını, Mayıs'ta ayında 1000+1000 programıyla 2 bin KOBİ'ye işletme başına 600 bin YTL'ye kadar sıfır faizli kredi olanağı sağladıklarını anımsattı. 20 Ağustos'ta da ilk defa imalatçı esnaf ve sanatkara sıfır faizli kredi desteği verdiklerini belirten Çağlayan, "Halen devam eden bu uygulama, çok yakında diğer esnaf ve sanatkarlar için de değişik şekilde uygulanmaya başlanacak" dedi.

(ANKA)