kapat
E-gazete
|
Hava Durumu
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
English
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
13 Eylül 2008, Cumartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

İlk vagonlar indirildi

Giriş Saati : 13.09.2008 10:42
Güncelleme : 13.09.2008 23:09
Yeni Haber
4. Levent - Ayazağa arasında hizmet verecek olan metro sisteminin ilk vagonları raylara indirildi.

İndirilmesi sırasında, son teknoloji ürünü vagonlar hakkında bilgi veren İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkan Kadir Topbaş, dünyada metro sistemi ile ilgili yatırımlar konusunda İstanbul'un birinci sırada olduğunu söyledi.

Kazı çalışmaları tamamlanan ve elektromekanik işlemlerinin büyük bölümü biten 4. Levent - Ayazağa Metro Hattı'nda kullanılacak vagonlardan 3'ü, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Kadir Topbaş'ın da katıldığı törenle raylara indirildi. Güney Koreli Hyundai Rotem firması tarafından üretilen vagonların indirilmesi sırasında, İstanbul'daki metro çalışmaları hakkında bilgi veren Kadir Topbaş, "Metro ağlarının bitirilmesi için çalışmalar hızla sürüyor.

Projeler tamamlandığında İstanbul'daki metro ağı 532 kilometreye ulaşacak. Şu an 66 kilometre hat var. 62 kilometrelik metro inşaatı devam ediyor." dedi. Mevcut metro sisteminde 32 vagonun bulunduğunu, Hyundai Rotem firmasından alınan 92 vagondan 28'inin yılbaşına kadar hatta indirileceğini bildiren Topbaş, yeni vagonların teknik özelliklerinden de bahsetti. Yolcuların bir vagondan diğerine geçebilmesini sağlayan bir sisteme sahip vagonların tam otomatik olduğunu anlatan Topbaş, "Tüm vagonlar klimalı.

Trenin dışında hangi yöne gittiğini gösteren dijital gösterge var. Vagonlarda dinamik yol haritası bulunuyor. Tren istasyona geldiğinde hangi yöndeki kapıların açılacağını gösteren dijital ok göstergesi mevcut. Her vagonda 6 adet LCD yolcu bilgilendirme ekranı bulunuyor. Her vagon 56 oturan 185 ayakta olmak üzere 242 yolcu kapasiteli." dedi.

4. Levent - Ayazağa hattında 29 Ekim'den itibaren deneme sürüşleri yapılacağını aktaran Topbaş, "Yılbaşından sonra bu hat yolcuların hizmetine sunulacak. Projeler tamamlandığında, günde 200 bin yolcunun yararlandığı metro sisteminden 800 bin kişi yararlanabilecek." şeklinde konuştu.

Topbaş, dünyada metroya yatırım yapan şehirler arasında İstanbul'un birinci sırada olduğunu, bu alanda 4 milyar dolarlık yatırım hazırlığı içinde olduklarını da sözlerine ekledi.

(CİHAN)