kapat
E-gazete
|
Hava Durumu
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
English
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
13 Eylül 2008, Cumartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Ramazanda kan bağışı azalıyor

Giriş Saati : 13.09.2008 11:03
Güncelleme : 13.09.2008 23:09
Yeni Haber
Türkiye genelinde kan ihtiyacını karşılayan Türk Kızılayına yapılan kan bağışlarının her yıl ramazan ayında azaldığı bildirildi. Alınan bilgiye göre geçen yıl temmuzda 44 bin 734, ağustosta 47 bin 205 ünite olan kan stoğu, aynı yılın eylüle rastlayan ramazan ayında 38 bin 560 üniteye düştü.

Türk Kızılayı Genel Başkanı Tekin Küçükali, yaptığı açıklamada, Türkiye'nin kan stoğunun ihtiyaca cevap vermediğini, özellikle ramazanda kan bağışının düştüğünü belirterek, ''Ramazanda birçok kişi gündüz saatlerinde oruç olmaları nedeniyle kan bağışında bulunmayı tercih etmiyor. Bu nedenlerle kan stoklarımız azalıyor'' dedi.

Türkiye'de yıllık ortalama 1.5 milyon ünite kana ihtiyaç duyulduğunu ifade eden Küçükali, ''2007'de 600 bini gönüllülerden olmak üzere ancak 900 bin ünite kan elde edilmişti. Geri kalan ihtiyaç ise hastanelerin talepte bulunanlara 'üç kişinin bağışta bulunması' koşuluyla temin edilen 'kana kan' yöntemiyle sağlanmıştı'' diye konuştu.

''SAĞLIKLI OLAN HERKES KAN BAĞIŞINDA BULUNMALI''

Herkesin yaşamının bir döneminde kendisi ya da bir yakını için kana ihtiyaç duyabileceğini vurgulayan Küçükali, herkesi kan bağışında bulunmaya çağırdı. Küçükali, özellikle tatil dönemlerinde ve ramazan ayında kan bağışlarının önemli oranda düştüğünü belirterek, şunları söyledi:

''Havanın sıcak olması kan bağışını olumsuz etkiliyor. İç kesimlerde bulunan ilçelerde yaşayan vatandaşlarımızın çoğu da gündüz tarla, bağ, bahçe gibi ortamlarda çalışıkları için kan alımının yapıldığı merkezlerden uzak kalıyorlar. Ramazanda da birçok kişi gündüz saatlerinde oruç oldukları için kan bağışında bulunmayı tercih etmiyor. Bu nedenlerle kan stoklarımız azalıyor.''

Kan bağışının sosyal bir sorumluluk olduğunu ifade eden Küçükali, ''Sağlıklı olan herkes kan bağışında bulunmalı. Unutulmamalı ki, kan 120 gün içerisinde verilmediğinde kendisini yok etmekte ve dalak aracılığıyla dışkı olarak atılmaktadır. Kan bağışında bulunarak, ihtiyacı olan bir kişiye şifa vermenin huzurunu yaşayın'' dedi.

Küçükali, 18-65 yaş arasında sağlıklı bir kişinin her 3 ayda bir litre kan verebileceğini belirterek, yılda 4 kişiye umut olunabilineceğini söyledi.

KAN MERKEZLERİ 24 SAAT AÇIK


Edinilen bilgiye göre, Türkiye'de kan bağışları, her yıl ramazanda azalıyor. Geçen yıl Temmuzda 44 bin 734, Ağustosta 47 bin 205 ünite olan kan stoğu Ramazanın başladığı Eylül ayında 38 bin 560 üniteye düştü. Bu yılın Temmuz ayında 53 bin 844 olan kan stoğu ise Ağustosta 50 bin 720'ye indi.

İllere göre dağılıma bakıldığında 4 Eylül 2008 tarihi itibariyle Ankara'da ihtiyaç duyulan 700 ünite kanın sadece 150'si, İstanbul'da bin 500 ünitenin 625'i, İzmir'de ise 700 ünitenin 150'si mevcut.

Türk Kızılayı, Türkiye'nin kan ihtiyacını karşılamak ve ramazanda da sıkıntıya düşmemek için harekete geçti. Buna göre, ramazanda kan bağışında bulunmak isteyen vatandaşlar, iftardan sonra büyük camiler ile illerin meydanlarında hazır bulunan Kızılay ekiplerine başvurabilecek.

Bağışçılara saat sınırlaması getirmemek için kan merkezleri 24 saat açık tutuluyor. Ayrıca ulusal ve yerel basında kan bağış kampanyası ile ilgili tanıtım filmleri ücretsiz olarak yayınlanıyor. Türk Kızılayı, valilikler, kaymakamlıklar, belediyeler, firmalar ve diğer sivil toplum örgütleri ile işbirliği içinde ortak kampanyalar düzenleyerek farkındalığı artırmaya yönelik çalışmalar yapıyor. Türk Kızılayı, 2007 yılında 1.5 milyon ünite kan ihtiyacının 600 binini gönüllülerden sağlamış ve 900 bin ünite kan elde etmişti.

AA