kapat
E-gazete
|
Hava Durumu
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
English
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
7 Eylül 2008, Pazar
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Yüzde yüz yerli ''yangın söndürme robotu''

Giriş Saati : 07.09.2008 11:37
Güncelleme : 07.09.2008 13:21
Yeni Haber
Türk savunma sanayine ''şüpheli paket tespit sistemi'' ve ''bomba imha robotu''nu kazandıran Elektroland şirketi, şimdi de yüzde yüz yerli ''yangın söndürme robotu'' üretti. Orman yangınlarında da kullanılabilecek olan robottan ilk etapta bir adet satın alan Suriye, 10 adet robot siparişi daha verdi.

Elektroland şirketi ortaklarından Zihni Demir, bugüne kadar yaptıkları çalışmalar ve firmanın yeni ürünü ''yangın söndürme robotu'' hakkında AA muhabirine bilgi verdi.

Elektronik kart tamiratı için 1996 yılında kurdukları şirketle işe başladıklarını, daha sonra savunma sanayine yöneldiklerini ve şu anda çalışmalarını Bilkent Cyberpark'taki 350 metre karelik alanda sürdürdüklerini anlatan Demir, yaptıkları çalışmalarla şüpheli paket tespit sistemi ve bomba imha robotunu savunma sanayinin hizmetine sunduklarını söyledi.

Uzun zamandır yangın söndürmeye ilişkin bir proje üzerinde çalıştıklarını ifade eden Demir, çalışmaların tamamlandığını ve ''yangın söndürme robotu''nun kullanıma hazır olduğunu bildirdi.

Yangın söndürme robotunun Türkiye'de ve dünyada ''ilk ve tek'' olduğunu söyleyen Demir, robotu, yangın sırasında insana gelebilecek zararı en aza indirgemek amacıyla ürettiklerini belirtti.

Demir'in verdiği bilgilere göre, itfaiye erinin girmesinin sakıncalı olabileceği yerlerde kullanılacak olan robotun üzerinde 4 adet kamera bulunuyor. Üzerindeki kameralar sayesinde 400 metre uzaktan kumanda edilebilen robot, gaz sensörleriyle ortamdaki atmosferi analiz ederek, ortamın insan sağlığına zararlı olup olmadığını tespit edebiliyor.

YANGIN TOPU

Üzerindeki üç eksende hareket edebilen 2 adet su monitörüyle su püskürtme özelliğine de sahip olan robot, 45 derecelik eğimdeki merdiven veya benzeri yerlere tırmanabiliyor. 360 derece dönebilen su monitörleriyle, cephanelik yangınları, orman yangınları ve kapalı alan yangınları da dahil her alandaki yangına müdahale edebilen robot, kurulu mekanizma sayesinde 60 metre ileriye içerisinde bir çeşit toz bulunan ''yangın topu'' fırlatabiliyor. Robotun fırlattığı top, ateşi gördüğü anda patlıyor ve 2 metre karelik alandaki yangını anında söndürüyor.

Yangına hem gaz topu atarak, hem de suyla müdahale edebilen robot, gece görüş özelliği sayesinde yangına gece de müdahale edebiliyor. Robot, boya ve ısı yalıtımı sayesinde de 400-500 derecedeki yangının içerisine girebiliyor ve zarar görmeden yangına müdahale edebiliyor.

Zihni Demir, bütün aksamları hidrolik sistemle hareket eden robotta kullanılan yazılım dahil bütün elektronik ve mekanik donanımın Türk malı ve yerli üretim olduğunu belirterek, ''Buna yüzde yüz Türk robotu da diyebiliriz'' ifadesini kullandı.
Yangın söndürme robotunun yanı sıra, ''yangın söndürme ve bomba imha robotunun'' birlikte bulunduğu bir model daha ürettiklerini bildiren Demir, bunun da dünyada bir ''ilk'' olduğunu söyledi. Demir, hidrolik sistemle çalışan ve yangın söndürmenin yanında, su basıncını kullanılarak bombayı etkisiz hale getirebilen robotun, bubi tuzakları ve canlı bombalara karşı da kullanılabildiğini kaydetti.
Projeleriyle ilgilenen Suriye güvenlik güçlerinin şimdiye kadar bir adet bomba imha robotu bir adet de yangın söndürme robotu aldığını belirten Demir, Suriye'den 10 adet daha robot siparişi aldıklarını bildirdi.

''YURT DIŞINA ROBOT İHRAÇ EDİYORUZ''

Daha önce yaptıkları çalışmalara da değinen Demir, bomba imhadaki zorlukları görerek, buna yönelik çalışma yaptıklarını ve ilk olarak ''şüpheli paket tespit sistemini'' geliştirdiklerini, daha sonra da ''bomba imha robotları''nın geliştirilmesi ve imalatına başladıklarını söyledi.

Kendi imkanlarıyla şimdiye kadar 16 adet bomba imha robotu, 100 adet de şüpheli paket tespit sistemi ürettiklerini belirten Demir, bunların hali hazırda Türkiye'deki bütün güvenlik birimleri tarafından kullanıldığını vurguladı. Demir, ''Artık Türkiye, ihtiyacı olan bu ürünleri yurt dışından almıyor'' dedi.

Yurt dışına robot ihraç ettiklerini ve yeni sipariş aldıklarını da söyleyen Demir, şimdiye kadar Suriye'ye 4 adet şüpheli paket tespit sistemi ve 1 adet bomba imha robotu Birleşik Arap Emirlikleri'ne 1, Ürdün'e ise 2 adet bomba imha robotu sattıklarını kaydetti.

Ürettikleri bütün robotlarda yazılım dahil bütün elektronik ve mekanik donanımın yerli üretim olduğunun altını çizen Demir, robotları, yurt dışından getirilen emsallerinin onda bir fiyatına sattıklarını vurguladı.

''SU ALTI ROBOTU''

İnsansız kara araçları üzerindeki çalışmaları tamamladıklarını söyleyen Demir, bundan sonraki hedeflerinin su altına yönelik olduğunu ifade etti.

Su altındaki kurtarma çalışmalarına yönelik ''su altı robotları'' geliştirmeye çalıştıklarını kaydeden Demir, proje aşamasındaki robotun bir çeşit ''dalgıç robot'' olacağını söyledi.

Üretilecek robotun 300 metre derinlikte işlem görebileceğini ifade eden Demir, su altı robotunun üretimine bir yıl içerisinde başlayacaklarını sözlerine ekledi.

AA