kapat
E-gazete
|
Hava Durumu
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
English
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
7 Eylül 2008, Pazar
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Bakan Tüzmen: Yüksek YTL'nin faturası ağır olur

Hazal ATEŞ - ANKARA
Giriş Saati : 06.09.2008 23:38
Güncelleme : 07.09.2008 02:17
Güneş enerjisinde dünyanın ikinci büyük enerji devi Çinli TBEA Co, Türkiye'yi güneşle ısıtmak için atağa geçti. Güneş enerjisi hücreleri, elektrik iletim hattı üretimi yapan TBEA Co'nun patronu Li Jianhua Türkiye'ye fabrika kurmak için kolları sıvadı. Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen de Jianhua'yı güneş enerjisi yatırımı için adres gösterdiği Mersin'e davet etti. Tüzmen, 100 işadamıyla çıkarma yaptığı Çin gezisinin ardından dönüş yolunda basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Tüzmen, şu mesajları verdi:

* DEĞERLİ YTL'NİN FATURASI ÇOK AĞIR: Bugün birçok ülke kurun ciddi bir şekilde dış ticaret politikası aracı olarak kullanıyor, ihracatçısını destekleyecek şekilde izin veriyor. Türkiye, pazar payını geliştiremiyor, ithalat patlaması yaşanıyor, sanayicisini yeterince güçlendiremiyor. Değerli paranın alternatif maliyeti çok pahalı. Onun için çok iyi hesaplanmalı.

* HERKES İTHALATA YÖNELDİ: Tekstilde sesler yükseldi, bazı önlemler alındı. Herkes üretimi bıraktı, ithalata yöneldi. Şikayet, YTL'nin değerlenmesi ile dışarıdan gelen malların yerli malıyla ikame edilmesinden kaynaklanıyor. Türkiye'de hep ithalatçı ihracatçıdan fazla oldu.

* ÇİN'E TİCARET YÜZDE 50 ARTTI: Çin'e 6 yıl önce 256 milyon dolar olan ihracatımız geçen yıl 1.5 milyar dolara ulaştı. Bu yıl 1.7 milyar doları aşmayı hedefliyoruz.