kapat
E-gazete
|
Hava Durumu
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
English
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
7 Eylül 2008, Pazar
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Çizerler
Sabah Günaydın Cuma Cumartesi Pazar
 
24 Saat
24 Saat
NAZLI ILICAK

Bodrum Kaymakamı ile sohbet

Bodrum Kaymakamı Abdullah Kalkan ile konuştum. Bu ilçeye çekidüzen vermek amacıyla yapılması gerekenleri şu şekilde sıraladı:
* Bodrum için su isale hattı, doğalgaz boru hattından daha önemlidir. Beldelerdeki içme suyu şebekeleri yenilenmelidir. Bodrum genelinde su kaçağı oranı % 45'ten fazla. Mumcular hariç, Bodrum'da, 10 belediyenin su ihtiyacı, Devlet Su İşleri tarafından Geyik Barajı ve Çamköy su kuyularından karşılanacaktır. Bu proje 2-3 sene içinde tamamlanacaktır.
* Kanalizasyon boruları eskimiş ve yetersiz kalmıştır. Her belde kendi kendine ayrı bir çalışma yapmaktadır. Bodrum'da bulunan 11 belediyenin hepsinin, ayrı katı atık arıtma sistemi, yani çöplüğü vardır. Bu hizmetler tek elden görülmelidir.
* Bodrum'un merkezi, trafiğe kapatılmalıdır. Bodrum'un uygun yerlerine büyük kapasiteli otoparklar inşa edilmelidir. "Ölüm kavşağı" olarak adlandırılan Torba kavşağından günde 15 bin araç geçiyor. Bodrum-Güvercinlik istikametinde bir karayolu köprüsünün yapılması ve araçların köprüden geçmesi, Torba'dan Bodrum'a giden araçların ise aşağıdaki yolu takip etmesi, sorunu hafifletecektir. 5 ayrı yolun kesiştiği Gümbet kavşağı da problemlidir. Ama orayı, trafik ışıklarıyla kontrol altında tutabilmekteyiz.
* Turizm tesis alanlarında, pansiyon adıyla yapılan, ancak daha sonra kat irtifakına konu edilerek, konut olarak gerçekleştirilen satışlara engel olunmalı, konut alanlarının, turizm tesis alanları aleyhine gelişmesi önlenmelidir. Bodrum, bir sayfiye kenti olmaktan ziyade, bir turizm merkezi olarak korunup geliştirilmelidir. Bodrum'a her yıl 1 milyonun üzerinde turist geliyor. Turistik tesis sayısı arttıkça, turist sayısı da artacak. Ama maalesef, "dünyanın bu en kıymetli topraklarına, ucuz turist getirilerek Bodrum'a değer kaybettiriliyor"
Kaymakam Abdullah Kalkan, 557 kilometrekarelik alana sahip olan Bodrum'da, arkeolojik, kentsel ve doğal SİT alanları ile yollar ve kıyı kenar çizgisi istisna edilirse, geriye kalan yaklaşık 150 kilometrekarenin ancak kullanılabilir, ekilip dikilebilir, inşaat yapılabilir, alınıp satılabilir bir alan olduğunu ve bu alan üzerinde 11 belediye ile 19 köyden müteşekkil 30 yerleşim birimi bulunduğunu hatırlatıyor. Yerleşim birimi başına, 5 kilometrekare kullanılabilir alan düşüyor.
Abdullah Kalkan, büyük değer taşıyan ve kıt olan arazinin genel bir vizyon çerçevesinde tek merkezden yönetilmesinin ısrarla üzerinde duruyor.
Bodrum'un sorunları saymakla bitecek gibi değil. Bence en önemli olanı KANALİZASYON. Borular döşenmiş, arıtma yapılmamış ya da arıtma yetersiz kalmış. Kimi ev bağlanmış, kimisi bağlanmamış hala fosseptik kullanıyor. Fosseptiği çektireceğine, denize salıyor.
Gerçi Türkiye'nin başka önemli meseleleri de var ama çağdaşlık, ÇEVRE'ye önem vermeyi gerektiriyor.