kapat
E-gazete
|
Hava Durumu
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
English
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
7 Eylül 2008, Pazar
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Büyük resim için tıklayın

Devler dalgalı haftada boğuldu, İMKB iyi direndi

Giriş Saati : 06.09.2008 22:41
Güncelleme : 07.09.2008 02:17
Durgunluk endişeleri ABD'den gelen istihdam verileri ile zirve yaptı. Avrupa borsaları ortalama yüzde 5 düşerken, İMKB ise dalgalı haftada % 1.8 geriledi..
Bir yılı aşkın süredir uluslararası piyasalarda dalgalanmaya neden ABD kaynaklı kredi krizi şiddetini artırarak devam ediyor. Yılın ilk yarısında özellikle bankalar ve finans piyasalarında batık ve zararların artacağı endişesiyle sert düşüşler yaşayan dünya borsaları ikinci yarıdan itibaren de özellikle global ekonomilerde durgunluk ve artan enflasyon baskısı ile başa çıkmaya çalışıyor. Geçtiğimiz hafta ABD'de tarım dışı istihdamın alarm vermesi ile güçlenen resesyon kaygıları, Avrupa ekonomilerinde daralmaya paralel artan enflasyon ve Avrupa Merkez Bankası'nın uyarıları ile adeta panik havasına dönüştü.

FTSE % 7.03 DÜŞTÜ
Avrupa borsalarının haftalık kaybı ortalama yüzde 5'i geçerken, İngiltere'nin FTSE 100 endeksi bir haftada yüzde 7.03 değer kaybederek, son 6 yılın en büyük haftalık düşüşünü gerçekleştirdi. FTSE 100 en son 2002 yılında Enron ve Worldcom skandalları yaşandığı dönemde bu şekilde gerilemişti. Geçen hafta en çok gerileyen borsa yüzde 10.75'lik kayıpla Rus borsası olurken, Rusya'nın Gürcistan'a girdiği 8 Ağustos tarihinden bu yana Rusya'dan 21 milyar dolardlık para çıkışı yaşandığı belirtiliyor. Azalan risk iştahı ile gelişmekte omlan ülkelerden çıkan fon ve yatırımlar geride bıraktığımız haftada en çok G.Afrika ve Çek Cumhuriyeti hisse senedi piyasalarını etkilerken, Çek PX50 endeksi yüzde 7.04 düştü. 106.23 dolara kadar gerileyen petrol fiyatları ise en çok Rus ve Brezilya'yı vurdu. Bovespa endeksi geçtğimiz hafta yüzde 6.72'lik kayıpla en çok düşen borsalar arasında yer aldı.

İMKB'DE KAYIP %1.8
İMKB ise yurtdışı gelişmelere odaklandığı haftada yüzde 1.83 düşerek, dalgalanmadan en az etkilenen borsalar arasında yer aldı. İstanbul borsası bu yıl içinde yüzde 29.6'lık düşüşle en çok değer kaybeden 4'üncü borsa konumunda. Yıl içi düşüşte liderlik ise yüzde 58.1 oranında değer kaybeden Çinli Shenzen endeksinde. İstihdam, perekande ve olumsuz temel ekonomik göstergeler ile çalkalanan ABD borsaları da haftayı düşüşle kapattı. Dow Jones endeksi geçen hafta yüzde 2.8 gerilerken, ABD'li teknoloji endeksi Nasdaq'ın kaybı ise yüzde 4.7 oldu.