kapat
E-gazete
|
Hava Durumu
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
English
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
7 Eylül 2008, Pazar
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Tarihi bir fırsat yakaladık cesur olunmalı

Nur BATUR - ERİVAN
Giriş Saati : 06.09.2008 23:48
Güncelleme : 07.09.2008 02:13
ANA uçağında konuşan Cumhurbaşkanı Gül, Ermenistan ziyaretinin tarihi bir fırsat olduğunu belirterek, "Burada cesur olmak gerekiyor. Yoksa meseleler kronikleşiyor ve faturayı gelecek nesiller ödüyor" dedi..
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'le tarihi futbol maçı için Erivan'dayız. Erivan'a uçarken ANA uçağında konuştuğumuz Cumhurbaşkanı, "Faturayı başka nesiller ödüyor. Cesur olmak lazım" dedi. Cumhurbaşkanı, maçı da tarihi bir fırsat olarak yorumladı ve Sarkisyan'ın tebrik edilmesi gerektiğini söyledi

"FIRSATI KAÇIRMADIK"
Gül, ANA uçağına bu kez bazı Türk yazar ve gazetecilerin yanı sıra 5 yabancı gazeteciyi de aldı. Gül önce yabancı gazetecilerle sonra da bizlerle sohbet etti ve gidiş kararını nasıl aldığını ve ne beklediğini anlattı. "Benim ilk seferim" diye söze girdi. Daha sonra dünyanın başka bir yerinde başka bir tarihi olayın yaşandığını anlattı. Gül, "Bizim gibi, 61 yıl sonra Küba ve ABD takımları da maç yapıyorlar. İlginç bir tesadüf değil mi?" diye gülümsedi. Gül şöyle devam etti: "Tesadüfler bazen büyük olaylara da gebe olabiliyor. Bazen iyi ve kötü. Ümit ediyorum bizimki iyi neticeler doğurur. Böyle bir maç olmasaydı fırsat çıkmayacaktı. Böyle bir fırsat ortaya çıkınca değerlendirdik."

"İKİ BEKLENTİM VAR"
Gül konuşmasını sürdürürken, bizlere fırsat bırakmadan, "Peki ben bu ziyaretten ne bekliyorum?" diye sordu ve devam etti: "Beklentimi iki başlık altında toplayabilirim. Birincisi, Kafkaslar dünya üzerinde küçük bir bölge ama buradaki problemler dünyayı etkiliyor. Gördük. Birden Rusya ile Gürcistan arasındaki mesele dünya olayı haline geldi. Amerika, Rusya herkes için içine girdi. Birdenbire savaşa dönüşünce, bu bölgenin ne kadar kırılgan olduğu bir kez daha göz önüne geldi. Türkiye, Balkanların istikrarına ne kadar önem veriyorsa, Kafkaslar da o kadar önemli. Buradaki istikrar ve barışın da sadece Türkiye dışındaki ülkelere değil, Türkiye'ye de faydası olacak. Orta Asya'ya kadar uzanacak bir bölge. İstikrarsızlıklar Orta Asya ile aramızda bir duvardır. İstikrar, güven ve barış ise otobandır. Eğer istikrar olursa bu, otobanın açılması anlamına gelecek. Bu fırsatı değerlendirmek lazım. Dolayısıyla Kafkas İşbirliği Platformu'nu, diğer Kafkas ülkelerinden sonra Ermenistan'la da birinci elden konuşmak fırsatı doğdu."

"SORUNU ÇÖZERİZ"
Cumhurbaşkanı Gül, beklentisinin ikinci boyutunu da şöyle aktardı: "İkinci önemli ayağı ise Ermenistan'la ilişkilerimiz. Ermenistan'la ilişkilerimizin bu halde olmasının gerekçeleri var. Bu sebeplerin giderilmesiyle ilgili bir diyalog sürecinin başlamasına hizmet eder ve vesile olursa önem taşıyacak." Gül, diyalog yolunu açma umudunu taşıdığını belirterek şöyle devam etti: "Türkiye'de de Ermenistan'da da karşı olanlar var. Hiç karışmayalım mı? Bugünkü dünyada gayet ölçülü şekilde pro-aktif olacaksınız. Türkiye büyük bir ülke. Sorunların çözümünü başkalarından bekleyecek halimiz yok. Problemler bellidir. Saymayacağım bunları. Hiç tartışmayalım mı? Bunları iyi niyetli olarak konuşmak, görüşmek hem Türkiye'nin hem de bölge halklarının lehinedir diye düşünüyorum. Bunun için gitmeye karar verdim. Problemlerin çözülebileceği bir iklim ortaya çıkarsa, hepimiz bundan kazançlı çıkarız."