kapat
E-gazete
|
Hava Durumu
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
English
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
6 Eylül 2008, Cumartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

İftardan sonra içilen sigaraya dikkat

Giriş Saati : 06.09.2008 12:15
Güncelleme : 06.09.2008 22:58
Yeni Haber
Kardiyoloji Uzmanı Dr. İsmail Ateş, özellikle iftar sonrası içilen sigaranın daha zararlı olduğuna dikkat çekerek, "İftar yemeği kalp atışlarını hızlandırıyor. İftarı takiben içilen sigara kalp krizi riskini beraberinde getiriyor" dedi.

Özel Antalya Yaşam Hastanesi Başhekimi ve Kardiyoloji Uzmanı Dr. İsmail Ateş, içinde bulunduğumuz Ramazan ayı nedeniyle gün boyu aç ve susuz kalan kişilere iftar sonrası içilen sigaranın daha zararlı olduğunu belirterek, vatandaşları dikkatli olmaları konusunda uyardı. Kalp krizi konusunda kadınların menopoz dönemine kadar korunduğunu belirten Ateş, kalp krizi geçirme oranının erkeklerde biraz daha yüksek olduğunu fakat 55 yaşından sonra özellikle menopoza giren kadınlarla erkeklerin kalp krizi geçirme oranının eşitlendiğini vurguladı.

Özellikle sedantal (aktivitesiz) bir yaşam sürdüren ve şeker hastası olan kişilerde kalp krizi riskinin yüksek olduğunu vurgulayan Ateş, şöyle devam etti:

"Erkeklerde, kötü kolesterolü yüksek olan kişilerle, iyi kolesterolü düşük olanlarda, sigara içenlerde, genetik geçişler nedeniyle ailede kalp krizi geçiren hastalarda kalp krizi geçirme oranı yüksek. Yine 55 yaşını geçmiş ve Obezite sorunu olanlarda riskli gruba giriyor. Bir takım tedbirlerle hastaların risklerini en aza indirebiliyoruz. Dolayısıyla yaşam düzenindeki değişiklikler örneğin düzenli spor, sigarasız bir hayat ve yeme alışkanlıkları kalp krizi riskini azaltıyor" dedi.

Efor testi yapılan ya da herhangi bir sağlık sorunu bulunmayan kişinin ileride kalp krizi geçirip geçirmeyeceğinin garantisinin olmadığını belirten Kardiyoloji Uzmanı Dr. İsmail Ateş, "Kişiye efor testi yapılması, hatta anjiyo yapılıp tamamen sorunsuz olması hastanın daha sonra kalp krizi geçirmeyeceği anlamına gelmez. Biz rutin kontrollerde şunu yapıyoruz. Hastanın herhangi bir riski varsa onu tespit ediyoruz, ikincisi çok ciddi olmayan bir hastalığı varsa onu anlamaya çalışıyoruz ciddiyet oluşturmadan soruna müdahale etmek için. Efor testi bu tür tanılarda bize yüzde 80 teşhis verir; yüzde 20 atlayabilir" diye konuştu.

EFOR TESTİNE DİKKAT

Efor testinin yanlış hastada yapılmasının kalp krizini tetikleyebileceğini belirten Dr. İsmail Ateş, plağı yırtılmak üzere olan, göğüs ağrıları olan hastalara efor testi yapılırsa hastanın kalp krizi geçirmesine neden olabilirsiniz" dedi.

TOPLU TAŞIMACILIK YAPAN ŞOFÖRLER, BASIN MENSUPLARI DİKKAT

Temelde stres grubundaki kişilerde kalp krizi riskinin yüksek olduğuna dikkat çeken Ateş, yoğun ve stresli çalışan kişilerin daha kolay kriz geçirmeye müsait olduğunu söyledi. Stresi yoğun olan meslek gruplarına, pilotlara 6 ayda bir rutin kontrol yaptıklarını belirten Uzman Doktor İsmail Ateş, toplu taşımacılık yapan şoförlerin ve basın yayın mensuplarının da rutin kontrol yaptırması gerektiğini kaydetti.

Günde 100 miligram aspirinin kalp krizi riskini yüzde 25-30 oranında azalttığını belirten Ateş, şöyle devam etti:

"Kolesterolün azaltılması ve tansiyonun düşürülmesi de kendi içinde 2-3 misli kalp krizi riskini azaltan faktörler arasında yer alıyor. Hiçbir şeyiniz yok risk grubundasınız diyelim 40-45 yaşını geçmişseniz en azından ailede bir kalp krizi geçiren varsa her gün aspirin kullanmanız faydalı. Ama hiçbir şeyi olmayan 30 yaşında birine aspirin vermiyoruz. Çünkü orada da şöyle bir sorun var. Aspirinin yapabileceği mide kanamasından gelecek olan sıkıntıyla önleyeceği kalp krizi birbirini dengeliyor. Herhangi bir risk faktörü varsa 40 yaşını geçmişseniz aspirin veriyoruz."

KALP KRİZİ KIŞIN DAHA FAZLA OLUYOR

Kalp krizinin sanılanın aksine yazın değil de özellikle kışın daha fazla olduğunu belirten Ateş, havanın kapalı olmasının insanları depresyona sürüklediğini yine soğuk havanın ve pıhtılaşmanın çok olmasının da kalp krizini tetiklediğini söyledi.

Kalp krizi olmadan önce tedbir alınması yönünde uyarıda bulunan Dr. İsmail Ateş, kalp krizinin öldürücü olduğunu anımsatarak, 30 yaşına gelen herkesin mutlaka check- up yaptırması gerektiğini söyledi. Özellikle aktif spor yapan kişilerde kalp krizi riskinin azaldığını anımsatan Ateş, "Hiçbir şey yapamazsanız arabanızı yıkayın, köpeğinizi gezdirin" diye konuştu.

(İHA)