kapat
E-gazete
|
Hava Durumu
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
English
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
4 Eylül 2008, Perşembe
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Emekliler adaletli zam istiyor

SABAH İNTERNET
Güncelleme : 04.09.2008 15:59
Yeni Haber
Emekli Dernekleri, memurlara ek ödeme adı altında yapılan artışların işçi emeklilerinden esirgenmemesini ve işçi emeklilerinin durumunun seyyanen zamla iyileştirilmesini talep ediyor.

Türkiye İşçi Emeklileri Derneği (TİED) Başkanlar Kurulu'ndaki değerlendirmenin ardından yaptığı yazılı açıklamada, 2008 yılında gelir ve aylıklarda yapılan artışların yetersiz kaldığı ve enflasyonun altında belirlendiği savunularak, buna karşın emeklilerin harcamalarında yüzde 25-100 arasında artış yaşanmasının yoksulluğu daha da artıran bir süreci başlattığı dile getirildi.

YARGIYA TAŞINACAK

Bu yılın birinci altı ayında yüzde 4 olması gereken enflasyon farkının yüzde 1,2 olarak değiştirilmesinin, emekliye yapılan ''en büyük haksızlık örneği'' olduğu görüşüne yer verilen açıklamada, konunun yargıya taşındığı kaydedildi.

Açıklamada, ''Memurlara ek ödeme adı altında yapılan ve yüzde 25'e varan artışların işçi emeklilerinden esirgenmemesi gerekir. En düşük gelir ve aylık alan kesim olan işçi emeklilerinin durumu da seyyanen bir zamla iyileştirilmelidir'' denildi.

Emekli aylıklarının artışında, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'ndaki ''güncelleştirme katsayısı''nın temel olarak dikkate alınması gerektiği belirtilen açıklamada, emekli aylıklarına yapılacak zam konusunda yalnızca altı aylık dönemlerdeki tüketici fiyat artışlarının dikkate alınacağına ilişkin hükmün değiştirilmesi, emeklilere de refahtan pay verilmesi taleplerine yer verildi.

Sağlık alanındaki düzenlemelerin de eleştirildiği açıklamada, şunlar kaydedildi:

''Genel Sağlık Sigortası uygulaması ile ilaçlarda sınırlamalar çoğaltıldığı gibi, katkı paylarının artması da gelir ve aylık alanların sağlık hakkını kullanılamaz bir yöne götürmektedir. Almakta olduğu aylıkla geçinemeyen işçi emeklilerinden ikinci bir sağlık primi gibi katkı paylarının veya ilaç farklarının talep edilmesi haksız bir uygulamaya dönüşmüştür.

5502 ve 5510 sayılı kanunlara göre yeni yapılanmalar işlerin yoğunluğunu artırmış ve özellikle sağlık hizmetlerinde şikayetlerin arttığı dikkat çekmiştir. Yerel düzeyde yapılan yeni yapılanmalar çalışanları ve emeklileri tedirgin etmektedir. Bu konuda, Hükümet'in gerekli olan önlemleri alması, sivil toplum kuruluşlarının önerilerine destek olunması gerekir.''

Emekli aylıkları arasındaki farklılıkları ortadan kaldıracak ''intibak kanunu''nun bir an önce hayata geçirilmesi gerektiği ifade edilen açıklamada, AB uyum yasaları kapsamında, en temel demokratik haklardan biri olan sendika kurma hakkının, emeklilere tanınması gerektiği vurgulandı.

Emekliler seslerini Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'a duyurabilmek için bugün 11:00'da Maliye Bakanlığı önünde eylem ve basın açıklaması yapacak.