kapat
E-gazete
|
Hava Durumu
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
English
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
4 Eylül 2008, Perşembe
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Coca Cola CEO’su Muhtar Kent

Kent, ilk hamleyi Çin'e yaptı sıra Türkiye'de yatırıma geldi

Giriş Saati : 03.09.2008 23:58
Coca Cola, Çin içecek pazarındaki etkinliğini artırmak için ülkenin en büyük meyve suyu içeceği üreticisi durumunda bulunan Huiyuan Juice Group'u satın almak için 2.5 milyar dolar önerdi..
ABD'li içecek şirketi Coca Cola tarihinin en büyük satın alımlarından birini gerçekleştirmeye hazırlanıyor. Şirket CEO'su Muhtar Kent'in açıklamasına göre Coca Cola, Çinli meyve suyu üreticisi Huiyuan Juice Group'u almak için 2.5 milyar doları gözden çıkardı. Uzmanların sürpriz bir adım olarak nitelendirdiği teklifin kabul edilmesi halinde Coca Cola'nın Çin operasyonunda önemli bir başarıya imza atmış olacağı belirtiliyor. ABD'li şirketin, Huiyuan'ı alacağının duyulması üzerine Çinli şirketin hisseleri bir gün içerisinde yüzde 170 değerlenerek yeni bir rekora imza attı. Çinli şirketin ortaklarından Fransız Danone ve ABD'li Pincus & Co.'nun yapılan teklife sıcak baktığı belirtiliyor. Yapılan yorumlarda söz konusu satın almanın şirketin Çin, Hindistan ve Türkiye gibi hızla geliştiği piyasalarda büyüme politikasının somut bir sonucu olduğuna işaret ediyor. Her iki şirket tarafından Hong Kong Borsası'na yapılan ortak açıklamada, anlaşmaya göre, Coca Cola şirketine bağlı Atantic Industries, Çinli şirkete hisse başına 1.56 dolar ödeyecek. Coca Cola üst yöneticisi Muhtar Kent, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, Huiyuan şirketinin Çin'de köklü ve başarılı bir meyve suyu markası olduğunu ve Coca Cola'nın Çin'deki faaliyetlerini tamamlayacağını söyledi.

EN BÜYÜK SATIN ALMA
Kent, Huiyuan şirketinin satın alınmasıyla Çin'deki faaliyetlerini güçlendirme fırsatını ele geçireceklerini kaydetti. İlgili kurumların onay vermesi halinde Coca Cola, Huiyuan'ı satın alarak Çin'de gıda ve meşrubat sanayinde şimdiye kadarki en büyük satın almayı gerçekleştirmiş olacak. Yüzde 23 hissesine Fransız gıda devi Danone ve yüzde 6.8 hissesine ise ABD'li Warburg Pincus şirketinin sahip olduğu Huiyuan, Çin'de saf meyve suyu pazarının yaklaşık yüzde 10'unu kontrol ediyor.
Haberin fotoğrafları