kapat
E-gazete
|
Hava Durumu
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
English
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
4 Eylül 2008, Perşembe
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Doların sekiz yıllık sefaletini petrolün gerilemesi bitiriyor

RAHİM AK
Giriş Saati : 03.09.2008 23:53
Petrol fiyatlarının 100 dolara doğru hızlı inişi Euro/dolar paritesini 6 ay önceki fiyatı olan 1.44'e çekti, Türkiye'de de dolar 1.21 YTL'ye çıktı. Başta petrol fiyatlarının seyri olmak üzere sürecin devam edeceği beklentisi hâkim..
Özellikle Avrupa'da durgunluk tehlikesinin güçlenmesi nedeniyle çıktığı 147 dolar seviyelerinden 100 dolara doğru düşüşe geçmesi 2001'den bu yana euro karşısında sürekli ezilen dolar da güçlendirdi. Euro dolar paritesi 6 ay önceki düzeyi olan 1.44'e geriledi. Parite etkisi nedeniyle Türkiye'de de dolar YTL karşısında hafta başında başladığı 1.17'den dün 1.21'e kadar çıktı. Bunun yanında önceki gün yüzde 2.4 yükselen İstanbul Menkul Kıymetler Borsası yine büyüme kaygılarıyla değer kaybeden yurtdışı piyasaların etkisiyle yüzde 0.27 değer kaybetti. Uzmanlar doların diğer para birimlerine karşı değer kaybını büyüme endişeleriyle gerileyen petrol ve emtia fiyatlarına bağlarken, bu sürecin devam edeceğini düşünüyor. Petrol ve emtia fiyatlarının düşüşü cari açık ve enflasyon konusunda Türkiye'nin elini rahatlatıyor. Diğer yandan halkın ve şirketlerin bankalarda bulunan 100 milyar doları aşan döviz tevdiat hesabının 1.21 YTL'ye kadar çıkan doların çıkışını frenleyeceği görüşünü global ekonomik küçülmeden etkilenecek Türkiye'de fon girişlerinin ve kredi kanallarının tıkanması ihtimali nedeniyle doların daha da yükselebileceği düşünceleri engelliyor.

ARKA PLANDA SEÇİM

* ABD'de yapılacak seçimlerin dolar-Euro paritesi veya petrol fiyatları ile ilgisi var mı?
Bu soruya Ekinvest Strateji Uzmanı Uğur Ertürk şöyle cevap veriyor: Eğer kriz olmazsa, petrol düşerse ya da Kafkasya krizi güvenlik konuları öne çıkarsa cumhuriyetçiler oy kazanacak. Piyasa yapıcısı konumunda olan büyük sermaye ise cumhuriyetçilerin iktidarda olmasını istiyor, bunun için seçimlere kadar petrolü aşağı sürükleyecekler ve bu arada finans sektöründeki olumsuz havayı dağıtmaya çalışacaklar. Petrol fiyatıyla dolar arasında direkt bir ilişki var, petrolün aşağı gidebilmesi için doların güçlenmesi gerekli. Piyasa yapıcıların doları güçlendirebilmeleri için dolar borçlanarak açılmış pozisyonları kapatmaları gerekiyor. Hisselerde ve hisse endekslerinde açığa satış pozisyonları, petrol ve emtialarda yükselişe oynayan pozisyonlar ve yüksek faiz veren paralara bağlanmış carry-trade denen pozisyonlar. Bunlar zaten son bir yılda ciddi kar yazmış pozisyonlar. Piyasalarda yaşananların arkasında bu dinamik var.