kapat
E-gazete
|
Hava Durumu
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
English
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
4 Eylül 2008, Perşembe
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

ABD ordusu, yine bir gazeteciyi gözaltına aldı

Güncelleme : 04.09.2008 22:22
Yeni Haber
Irak'ta önceki gün Reuters ajansı için çalışan serbest foto muhabirini gözaltına alan ABD ordusunun bugün de Iraklı bir kameramanı gözaltına aldığı bildirildi.

Bağdat'taki yerel bir televizyon kanalı, kameramanlarından Ömer Haşim'in babası ve iki erkek kardeşiyle birlikte başkentin Admiye bölgesindeki evinden sabah erken saatlerde gözaltına alındığını açıkladı.

Televizyon kanalının yetkililerinden Riyad Arif, ABD liderliğindeki koalisyondan medya onayı da olan Haşim'in gözaltına alınma nedenini bilmediklerini söyledi.

Reuters televizyonu da, Haşim'in, ailesinin Amerikan askerlerinin arama yaptığını söylediği, her tarafı dağıtılan evinin görüntüsünü yayınladı.

ABD ordusu ise bir gazetecinin gözaltına alındığını doğruladı ancak gazetecinin kimliğini belirtmedi.

Irak'ta önceki gün de yaklaşık iki yıldır Reuters ajansına fotoğraf veren serbest foto muhabiri İbrahim Casım Muhammed gözaltına alınmıştı.

ABD ordusu, Muhammed'in, hakkındaki "güvenlik tehdidi" taşıdığı değerlendirmesi üzerine gözaltına alındığını kaydetti.

Uluslararası Reuters ajansı, gözaltıyla ilgili daha fazla bilgi istiyor.

Merkezi Paris'te bulunan Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü de dün yaptığı açıklamada, Iraklı foto muhabiri Muhammed'in hemen salıverilmesi çağrısında bulunmuştu.

Yerel ve uluslararası basın hakları kuruluşları ABD ordusunu, görevlerini yapan ve büyük olasılıkla şiddet eylemlerini de izlemelerinden kaynaklanan nedenle gazetecileri gözaltına aldıktan sonra haklarında resmi suçlama olmadan uzun süre tutmakla eleştiriyor.

Iraklı bir basın hakları kuruluşunun başkanı Ziyad El Ecli, "ABD ordusu tarafından gözaltına alınan bütün Iraklı gazetecilerin, tutuklanmalarına neden olacak bir dayanak olmadığı açıklığa kavuşunca salıverildiklerini" kaydetti.

ABD ordusu geçen ay, Reuters için çalışan bir kameramanı, hakkında resmi bir suçlama olmadan 3 hafta gözaltında tuttuktan sonra serbest bırakmıştı.

AP ajansı için çalışan Pulitzer ödüllü Iraklı foto muhabiri Bilal Hüseyin de hakkında resmi bir suçlama olmadan 2 yıl ABD ordusu tarafından gözaltına tutulmasından sonra nisan ayında salıverilmişti.

ABD ordusu, Irak'taki varlığına 31 Aralık 2008'e kadar izin veren BM kararının, tehdit olarak gördüğü kişiyi süresiz olarak gözaltında tutmasına olanak tanıdığını ileri sürüyor.

Irak'taki Amerikan güçleri, halen haklarında resmi bir suçlama olmadan 21 bin Iraklıyı gözaltında tutuyor.

AA