kapat
E-gazete
|
Hava Durumu
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
English
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
4 Eylül 2008, Perşembe
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

İslam karşıtı filmi yapan politikacı tazminat ödeyecek

Güncelleme : 04.09.2008 22:22
Yeni Haber
Hollanda'da, İslam karşıtı tutumuyla tanınan ve bu konuda yaptığı televizyon filmiyle geniş tepki ve tartışmalara neden olan Özgürlük Partisi lideri Geert Wilders, filminde izinsiz karikatür kullandığı için 7 bin 500 avro tazminat ödemeye mahkum edildi.

Hollanda Gazeteciler Sendikasının (NVJ) internet sitesinde verilen bilgiye göre Wilders, Danimarkalı karikatür sanatçısı Koert Westergaard'ın hakkında açtığı tazminat davasını kaybetti. Wilders, izinsiz eser kullanarak telif haklarını çiğnemekten suçlu bulundu.

Geert Wilders, yalnızca internetten görülebilen İslam karşıtı filminde, Westergaard'ın 2005 yılında yayımladığı Hz. Muhammed'e hakaret içeren karikatürünü de kullanmıştı.

Filmin internette geçen nisan ayında yayınlanmasının ardından Westergaard, eserinin izinsiz kullanıldığını açıklayarak, Wilders'ı mahkemeye vermişti. Wilders, eseri izinsiz kullandığını kabul etmiş ve derhal filmden çıkarmıştı.

Hollanda Gazeteciler Sendikasına göre, son dönemlerde internet üzerinden gazeteci ve sanatçıların telif hakları sıkça çiğneniyor. Danimarkalı karikatüristin açtığı davada tazminat miktarı yüksek olmasa da, karar, bu hakların internet üzerinden çiğnenmemesi gerektiğine anlamlı bir örnek oluşturuyor.

Wilders, hükümetin de karşı çıkması üzerine adı geçen filmi Hollanda'da yayınlatacak televizyon kanalı bulamamış ve merkezi İngiltere'de bulunan bir site üzerinden internetten aktarabilmişti.

AA